Ambasádu v Kyjevě opouští další pracovníci, přesouvají se do Lvova

idnes.cz

Kvůli situaci na Ukrajině v úterý odpoledne opět zasedl krizový štáb ministerstva zahraničí. Ministr Jan Lipavský, který je v současné době v Paříži na ministerském fóru k Indo-Pacifiku, se na schůzku připojil online. Ambasádu v Kyjevě opouští někteří pracovníci a přesouvají se do Lvova, uvedlo ministerstvo po skončení jednání.

Ministerstvo potvrdilo odchod některých zaměstnanců z ambasády v ukrajinském hlavním městě. „Odjíždějí konzulární pracovnice. Počet pracovníků na ambasádě v Kyjevě se bude lehce snižovat, konkrétně to budou asi tři pracovnice. Přesunou se do Lvova,“ uvedl po jednání krizového štábu náměstek ministra Martin Dvořák.

„Evropská unie na neformální schůzce projednává míru sankcí. Jsme připraveni prosazovat co nejtvrdší sankce,“ doplnil.

Systém Drozd, který využívají české zastupitelské úřady například k informování turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky, nyní zhruba 130 českých občanů na Ukrajině.

Ministerstvo zahraničí zatím oproti nedělnímu rozhodnutí nezvýší míru varování pro občany v souvislosti s cestami na Ukrajinu, řekl náměstek Dvořák. Resort ale už dlouhodobě všechny vyzývá, aby zvážili odchod ze země. V případě útoku jim nemůže zajistit dopravu zpět do Česka.

Na zastupitelské úřady se neobrátil nikdo s žádostí o pomoc mimo standardní záležitosti, sdělila Aneta Kovářová z odboru komunikace resortu. Ministerstvo zahraničí podle ní neregistruje zvýšené počty žadatelů o víza.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost „lidových republik“ vyhlášených v roce 2014 proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny.

Televize vzápětí ukázala, jak šéf Kremlu podepisuje s vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky dekrety, které mají podle pozorovatelů Rusku posloužit jako právní základ pro vyslání vojáků do Donbasu.

České ministerstvo zahraničí rozhodnutí Ruska odsoudilo v prohlášení na svém webu. Uznání oblastí ovládaných povstalci je podle ministra zahraničí Jana Lipavského porušením mezinárodního práva. Rozhodnutí odsoudili i další představitelé české vlády i například opoziční hnutí ANO.

  WHO vyhlásila nejvyšší stupeň varování kvůli opičím neštovicím

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com