Před ambasádou SRN požadovalo 150 demonstrantů odstřižení Ruska od SWIFT

Před velvyslanectvím SRN v Praze dnes požadovalo na 150 lidí odstřižení Ruska od globálního platebního systému SWIFT. Vytýkají německému sociálnědemokratickému kancléři Olafu Scholzovi (SPD) financování ruského prezidenta Vladimira Putina. Organizátoři uvedli, že nepřináleží k žádné skupině, ale jsou pouze občany Evropské unie, kteří se rozhodli vyjádřit nespokojenost s počínáním německého kancléřství.

Jakub Mazovec, který jako první z demonstrujících promluvil do megafonu, řekl, že nikdo nemůže očekávat, že se odstřihnutí Ruska od bankovního systému SWIFT nedotkne i občanů Evropské unie. „Co je to ale proti tomu, co teď zažívá Ukrajina? V systému SWIFT je na 11.000 bank, toto odstřižení Putin pocítí nejen jako symbolický akt,“ uvedl Mazovec.

Pronesl také, že žádný systém SWIFT nenahradí a jakýkoliv jiný systém nebude stačit k vyřizování plateb a financování války v rozsahu, jak to SWIFT umožňuje Putinovi dnes. Protestující německému kancléři vytýkali i zbabělost a nedostatečnou pomoc státu, který dříve označil za spojence. „Na Ukrajinu poslali helmy. Co pošlou příště? Polštáře?,“ uvedl další rozhořčený řečník.

Demonstranti si s sebou přinesli ukrajinské vlajky a vlastnoručně vyrobené transparenty v němčině, češtině, ukrajinštině a angličtině. Některé z nich na sobě měly napsány slogany jako „Nenechte Kyjev znovu padnout“, „Ribbentrop-Molotov = Baerbock-Lavrov“ nebo „Olaf Schröder???“, který odkazoval na bývalého německého Kancléře Gerharda Schrödera ze stejné strany, jako je Scholz. Schröder totiž po ukončení mandátu kancléře aktivně pracoval pro ruský Gazprom.

Jiné transparenty osočovaly Německo z obchodního partnerství s vrahem. V průběhu demonstrace protestující společně k oknům německého zastoupení křičely slova jako „hanba“, „Putin je vrah“ nebo „Braňme Ukrajinu!“.

Autor: ČTK

  Ukrajinci ostřelují ruské pozice na jihu země, Rusové v reakci mění pozice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com