Pražské středisko pro ukrajinské uprchlíky zažívalo i v noci značný nápor

Pražské středisko pro ukrajinské uprchlíky v Kongresovém centru na Vyšehradě k půlnoci odbavilo 2600 běženeců, z toho bylo ubytování zajištěno pro 390 lidí. Nápor byl i v noci obrovský, uvedl na twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodal, že kdo umí ukrajinsky a může o víkendu přijít pomáhat s tlumočením, je vítán.

Centrum na Vyšehradě začalo fungovat v pátek ráno, přesunulo se tam z centrální budovy Městské knihovny. Pracovníci v centru Ukrajincům na 70 přepážkách pomáhají s vyřízením dokumentů a poskytují základní pomoc. V Kongresovém centru se mohou nechat i naočkovat proti covidu-19. Centrum funguje společně pro Prahu a Středočeský kraj, v Městské knihovně ho město otevřelo v úterý a ve středu večer rozhodl krizový štáb o jeho přesunu, aby se zvýšila kapacita.

V budově vzniklo zázemí s odpočinkovou zónou, aby lidé, často unavení po dlouhé cestě, měli možnost si odpočinout. Pro přicházející rodiny jsou k dispozici tři dětské koutky. Jídlem centrum zásobuje Potravinová banka a primární materiální pomoc zajišťuje nezisková organizace Člověk v tísni. Na místě jsou kromě úředníků ministerstva vnitra a policistů také pracovníci Všeobecné zdravotní pojišťovny a Českého červeného kříže, stejně jako tlumočníci a psychologové.

Asistenční centrum v Brně opět vydává čísla všem uprchlíkům z Ukrajiny

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky na výstavišti v Brně opět vydává registrační čísla všem. ČTK to ráno řekla Markéta Chumchalová z tiskového oddělení kraje. Kvůli velkému náporu a naplnění kapacity dostávali v pátek čísla jen lidé, kteří neměli zajištěné ubytování. Podle Chumchalové ale nápor opadl. Ukrajinci prchají před válkou, jejich zemi napadlo Rusko.

Situace se zlepšila už v pátek večer. „Opadl nápor. Registrační čísla se nyní dávají všem, odbavení je plynulé. V nárazových frontách stojí jednotky lidí,“ uvedla Chumchalová. V centru mohou uprchlíci vyřídit registraci, která je potřeba do tří dnů od vstupu do ČR. Dále lze vyřídit víza i se zdravotním pojištěním, ale také ubytování a mají možnost registrace na úřadu práce.

  Koudelka: V ČR nadále převládají dezinformační aktivity Ruska a Číny

Centrum funguje od středy, od počátku ho naplnily stovky lidí. V pátek kraj informoval, že se čeká na odbavení den i den a půl. V pátek se kvůli naplnění kapacity zastavilo vydávání registračních lístků a omezilo se pouze na uprchlíky, kteří nemají zajištěno zázemí a ubytování. Část uprchlíků má totiž v ČR příbuzné a známé a přijela k nim.

V místě působí hasiči, policisté, ale i zástupci neziskových organizací nebo pojišťoven a úřadu práce. Mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský ČTK řekl, že ráno odjelo 26 uprchlíků autobusem do Blanska, kde naleznou ubytování. Noc strávili v asistenčním centru, kde jsou kromě stolů i postele nebo sedačky a dětské postýlky.

Rusko napadlo Ukrajinu minulý týden ve čtvrtek. Boje tak pokračují desátým dnem a vyžádaly si mnoho obětí. Z Ukrajiny prchlo už více než milion lidí. Desítky tisíc jsou jich v České republice.

Od středy centrum pomoci Ukajině v Hradci Králové reistrovalo 1321 uprchlíků

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj od začátku svého fungování odbavilo 1321 uprchlíků z Ukrajiny. Většina z nich má ubytování domluvené dopředu a má kam jít, pomoc v podobě ubytování zatím využilo 59 příchozích. ČTK to řekla krajská mluvčí hasičů Martina Götzová. Od pátku je centrum v Hradci Králové v provozu 24 hodin denně, sedm dní v týdnů, což registraci zrychlilo, řekla mluvčí.

Centrum funguje v krajském městě od středy 2. března. Od pátečního rána do dnešního rána se v něm zaregistrovalo 717 občanů Ukrajiny, ubytování potřebovalo zajistit 34 z nich.

„Dále tak platí, že většina příchozích má již ubytování domluvené, a mělo by tak o ně být postaráno. V Královéhradeckém kraji eviduje hasičský záchranný sbor více než 3000 míst volných ubytovacích kapacit,“ řekla mluvčí.

Registrace obnáší zjištění totožnosti, vydání statusu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Lidé prchající před válkou tam kromě administrativní pomoci dostanou také zdravotnickou pomoc.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Liberci pomohlo v pátek 122 uprchlíkům a 12 z nich zajistilo ubytování. Od zahájení provozu v úterý poskytlo služby 872 lidem, z nich ubytovalo 107. Na sociálních sítích o tom dnes informoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině slouží pro válečné uprchlíky z Ukrajiny jako hlavní záchranný a pomocný bod po jejich příchodu do Libereckého kraje. Najdou zde jak místo, kde mohou přespat, tak i asistenční centrum pro vyřízení veškeré administrativy,“ uvedl hejtman.

Centrum funguje v budově D krajského úřadu od 1. března denně včetně víkendů od 07:00 do 19:00. Mimo tuto dobu je v budově i provizorní ubytování až pro 50 uprchlíků.

Před asistenčním centrem ve Zlíně vytvořili i dnes uprchlíci dlouhou frontu

Před Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v areálu zlínské nemocnice vytvořili i dnes uprchlíci dlouhou frontu. Podle odhadů hasičů, kteří se na provozu zařízení podílejí, v ní už ráno mohlo být až 200 lidí. Lidé utíkající z Ukrajiny před válkou si v centru mohou vyřídit potřebné dokumenty a doklady. V krajském městě funguje od čtvrtka, za první den odbavilo 180 lidí, v pátek jich bylo 260, řekla dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Centrum je otevřené denně od 07:00 do 19:00. Pokud nebude prodloužena jeho provozní doba, případně posílen personál, bude se podle Javoříkové maximální kapacita, kterou budou schopni pracovníci centra v příštích dnech zvládnout, pohybovat okolo 300 lidí. „Konfliktní situace nevznikají. Proces odbavování lidí se pořád zajíždí,“ uvedla mluvčí.

Do centra podle ní zatím přicházejejí v drtivé většině lidé, kteří už mají v regionu ubytování u někoho zajištěné. „Včera (v pátek) se řešilo prvních devět lidí, které si převzala Správa uprchlických zařízení, která je ubytovala,“ řekla Javoříková.

  Vláda zrušila dávná usnesení, kterými se svěřily pozemky k užívání Rusku

V centru si mohou uprchlíci vyřídit první registraci, vízum, pojištění, ubytování a další humanitární pomoc. K čekání mohou využít dva vyhřívané stany v sousedství. K dispozici mají i občerstvení, připravený je také dětský koutek. Fronty se před centrem tvořily i ve čtvrtek a v pátek.

Lidé opouštějící Ukrajinu, kteří mají v České republice zajištěno zázemí, jej nemusejí ihned navštěvovat. Vyřídit si nutnou registraci mohou do tří dnů od příchodu také na pracovišti cizinecké policie. Informace k hlášení pobytu cizinců lze najít na webových stránkách policie. Ostatní dokumenty je podle zástupců kraje možné si vyřídit postupně.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com