Bloger, IT expert či kuchař se ve Lvově učí, jak zacházet se zbraní

Předtím než Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, byl Andrij Seňkiv pacifistou, který psal blog o sportu a nikdy v životě nedržel zbraň v ruce. O 11 dní později se 27letý Ukrajinec ve Lvově společně s dalšími třiceti muži učí, jak zacházet s útočnou puškou, napsala agentura Reuters. Spolu s ním tam trénují například prodavači, počítačoví experti, kuchař či fotbalista.

„Je opravdu děsivé, když jsou v 21. století opět žádané dovednosti, které už měly dávno vymizet,“ říká k tomu Andrij. Na otázku, zda je připraven bojovat a zabíjet ruské vojáky, odpovídá: „Připraven na to nejsem, ale udělám to.“

Moskva označuje rozsáhlou invazi, kterou zahájila 24. února, za „speciální vojenskou operaci“ a tvrdí, že nemá v plánu okupovat Ukrajinu, která usiluje o členství v NATO a Evropské unii. Moskva tvrdí, že míří jen na vojenské cíle navzdory rozsáhlým svědectvím o útocích na obytné budovy a jinou civilní infrastrukturu.

Výcvik se koná ve Lvově na západě země, v bývalém ruském kulturním centru, kde se za éry Sovětského svazu promítaly propagandistické filmy. Nyní naopak prostřednictvím portrétů na stěnách připomíná ukrajinské vojáky, kteří v roce 2014 bojovali proti proruským separatistům v oblasti Donbasu na východě země.

Výcvik vede Denys Kohut, který bojoval na Donbase a nyní je hasičem. Na stůl pokládá tři útočné pušky a vysvětluje, jak fungují. Několik týdnů potřebných pro základní výcvik se snaží vměstnat do jedné neděle. „Jestli i jen deset mužů z této místnosti vezme do ruky zbraň a bude střílet ruské vojáky, tak byl trénink úspěšný,“ říká Kohut.

Následně zvedá pušku a ukazuje dobrovolníkům, jak správně stát. „Vaše vybavení je opravdu těžké a můžete spadnout, když začnete střílet,“ vysvětluje. Jak dodává, snaží se dobrovolníky naučit, „jak nestřelit sami sebe nebo ukrajinské vojáky“. Muži se učí například i to, jak si chránit hlavy během exploze.

  MZV: Lipavský s Lavrovem večeřet nebude, ruský ministr nebyl pozván

Podle Ukrajinské národní gardy se od začátku invaze přihlásilo více než 100.000 mužů, kteří chtějí bojovat proti Rusku. Výcviku ve Lvově všichni bedlivě naslouchají, protože je jim jasné, že by mohli být brzy posláni na frontu nebo bude v případě vyostření situace potřeba, aby bránili před útokem i samotné město Lvov.

Sedmatřicetiletý počítačový expert Jaroslav Durda absolvoval vojenský výcvik už na univerzitě. Nyní neustále doufá, že by ruský postup mohla zastavit diplomacie či vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou. Jestliže ale bude válka pokračovat, je připraven opustit svou manželku a osmiletou dceru a vyrazit na frontu. „Je to naše země a musíme ji chránit,“ uzavírá.

ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com