Biden a evropští lídři chtějí pro Rusko dál zvyšovat cenu invaze, uvedl Bílý dům

irozhlas.cz

Lídři Spojených států, Německa, Francie a Británie jsou odhodláni dál stupňovat opatření namířená proti Moskvě za pokračování ruské invaze na Ukrajině. Po videokonferenci amerického prezidenta Joea Bidena s německým kancléřem Olafem Scholzem, britským premiérem Borisem Johnsonem a hlavou francouzského státu Emmanuelem Macronem to dnes uvedl Bílý dům. Podle prohlášení Berlína se také čtveřice shodla, že ochrana civilistů na Ukrajině musí být prvořadým úkolem a že trvá na požadavku stažení ruských vojáků.

Tématy on-line schůzky, která podle Bílého domu trvala asi 80 minut, bylo kromě postupu proti Moskvě a samotné situace na Ukrajině také pokračování obranné i humanitární pomoci Ukrajincům. Státníci probírali také předchozí kontakty s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

„Lídři potvrdili své odhodlání nadále Rusku zvyšovat ceny jeho nevyprovokované a neoprávněné invaze na Ukrajinu,“ uvedla kancelář prezidenta Bidena. Žádné podrobnosti ohledně možných dalších sankcí mířících proti Rusku ovšem nesdělila. V zahraničních médiích se mezitím skloňuje rozšiřování postihů proti ruským bankám nebo omezování nákupů plynu a ropy z Ruska.

Podle tiskového mluvčího německého kancléře Steffena Hebestreita chce čtveřice státníků rozšířit humanitární pomoc Ukrajině, trvá na zastavení ruské invaze a zároveň je ochotna hledat diplomatické řešení. „Panovala shoda, že ochrana civilistů musí mít nejvyšší prioritu a že trvá požadavek, aby Rusko okamžitě zastavilo útok na Ukrajinu, který je v rozporu s mezinárodním právem, a aby stáhlo své vojáky,“ uvedl kancléřův mluvčí.

Lidské utrpení na Ukrajině není podle Scholze, Bidena, Macrona a Johnsona ničím a nikým ospravedlnitelné. Čtveřice proto jednala o další humanitární pomoci Ukrajině.

ČTK

  Reuters: Kreml v troskách Severodoněcku vyhlíží politickou výhru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com