V řadě ukrajinských měst se ráno rozezněly varovné sirény

Ve většině ukrajinských měst čelících ruské invazi se dnes brzy ráno ozývaly varovné sirény vyzývající obyvatele, aby vyhledali úkryt, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní média. Sirény byly slyšet v metropoli Kyjevě, ale také ve městech Lvov, Oděsa, Charkov, Čerkasy a Sumy. Ze čtyř ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se v pátek podařilo evakuovat 7144 lidí, tedy mnohem méně než v předchozích dnech.

Podle satelitních snímků, o kterých v pátek informovaly tiskové agentury, se zdálo, že ruské síly se přeskupují, aby mohly zaútočit na Kyjev. Některé záběry ukázaly, jak se přibližují k hlavnímu městu a jak nasazují dělostřelectvo.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v noci na dnešek na facebooku oznámil, že zhruba 70 procent této oblasti, která na východě Ukrajiny sousedí s Ruskem, je nyní obsazeno ruskými vojáky. Místa kontrolovaná dosud Kyjevem, jsou neustále ostřelována a desítky civilistů byly zabity či zraněny. Zároveň neexistují únikové koridory pro obyvatele regionu. Tato tvrzení však zatím nebylo možné nezávisle ověřit, upozornila agentura DPA.

Ukrajinští představitelé obvinili Rusko, že při ostřelování těžkým dělostřelectvem poškodilo onkologickou nemocnici a několik obytných budov ve městě Mykolajiv na jihu země. Informovala o tom agentura AP. Vedoucí lékař nemocnice Maksym Beznosenko uvedl, že při útoku, který budovu poškodil, bylo v objektu několik stovek pacientů, nikdo ale nepřišel o život.

Ukrajina a západní země již dříve kritizovaly Rusko za středeční ostřelování nemocnice s porodnicí ve městě Mariupol na jihu země. Při tomto útoku zemřeli tři lidé. Moskva tvrdí, že objekt byl využíván ukrajinskými ozbrojenými silami.

Z obléhaných měst se v pátek evakuovalo něco přes 7000 lidí

Ze čtyř ukrajinských měst obléhaných ruskou armádou se v pátek podařilo evakuovat 7144 lidí, tedy mnohem méně než v předchozích dnech. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zároveň obvinil Moskvu, že opět záměrně blokovala cestu do přístavního města Mariupol, kde čekají na možnost evakuace desítky tisíc lidí a kde docházejí potraviny, léky i voda.

  Kulhánek: Pokud bude česká vláda letos, stihne se připravit na předsednictví EU

Humanitární koridory, kterými se mohou díky dočasnému lokálnímu příměří evakuovat civilisté, v posledních dnech umožnily prchnout tisícům lidí například ze Sum, z Irpině, Izjumu nebo z města Buča. Ve čtvrtek se podařilo evakuovat celkem asi 40.000 lidí, ve středu 35.000.

Podle Zelenského se v pátek podařilo dostat do bezpečí například některým obyvatelům měst Černihiv, Energodar či Hostomel, hermeticky uzavřený naproti tomu zůstal Mariupol. Město, které mělo v době před invazí přes 400.000 obyvatel, už dva týdny ostřelují ruské jednotky, ve středu bombardovali dětskou nemocnici. Podle radnice dosud zemřelo nejméně 1582 civilistů, ve zničeném městě nefungují dodávky tepla, vody ani elektřiny.

Evakuace mají pokračovat i dnes. V Sumské oblasti na severovýchodě země se plánuje šest únikových koridorů, oznámil na Telegramu gubernátor Sumské oblasti Dmytro Žyvyckyj. Podle prohlášení mají být převezeni do středoukrajinského města Poltava civilisté z měst Sumy, Trosťanec, Lebedyn, Konotop, Krasnopillja a Velyka Pysarivka.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com