Česko požádalo EU o proplacení některých vojenských darů Ukrajině

Česká republika požádala Evropskou unii o proplacení některých vojenských darů, které poslalo Ukrajině. Unie na tyto účely uvolnila 500 milionů eur. Řekl to dnes náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec. Ministerstvo obrany již na Ukrajinu poslalo vojenskou pomoc za asi 750 milionů korun. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) se chystá darování dalšího materiálu za až miliardu korun.

Česko Ukrajině, která se brání ruské agresi, dosud poslala munici, samopaly, kulomety, odstřelovačské pušky nebo protiletecké střely S-2. Podobu částí daru úřad z bezpečnostních důvodů nespecifikoval.

Na Ukrajinu zároveň z České republiky proudí zbraně díky darům na účet ukrajinské ambasády, na který lidé a firmy poslali podle náměstka Tomáše Kopečného asi 700 milionů korun. Za vybrané peníze ambasáda nakupuje zbraně, s jejich pořízením velvyslanectví pomáhá ministerstvo obrany. Podle Kopečného úřad například pomáhá posoudit ceny nebo zařídit potřebná povolení. Poznamenal, že zatímco před válkou na Ukrajině trvalo vydání povolení 60 dnů, dnes se pohybuje v řádu jednotek hodin.

Kopečný poznamenal, že ministerstvo si zmapovalo zásoby materiálu, který je v Česku skladem a který by Ukrajina potřebovala. Je ho za asi 15 miliard korun. Nakupován je podle priorit Ukrajiny. Česko podle něj hledá různé cesty, jak zajistit financování. Podotkl, že v přepočtu na HDP je česká pomoc Ukrajině jednou z největších na světě.

ČTK

  Rusové nyní střílejí o 75 procent méně nábojů z děl než dříve, tvrdí CNN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com