KLDR provedla letos už jedenáctý raketový test. Podle japonské armády šlo o balistickou střelu

Severní Korea ze svého východního pobřeží odpálila střelu, která byla nejspíš balistická. Oznámila to média s odvoláním na velení japonské a jihokorejské armády. V letošním roce jde o jedenáctý test některé ze severokorejských raket.

Jihokorejský sbor náčelníků štábů uvedl, že zjistil odpálení „neidentifikovaného projektilu“ z KLDR, který směřoval do Japonského moře. Japonská pobřežní stráž vyzvala lodě, které se pohybují v oblasti, aby byly obezřetné.

Japonský premiér i jihokorejský prezident svolali bezpečnostní rady státu. Severní Korea se naposledy minulý týden pokusila odpálit pravděpodobně balistickou střelu, která podle informací jihokorejské armády explodovala ve vzduchu krátce po startu.

Soul a Washington opakovaně varovaly, že Pchjongjang možná připravuje plnohodnotný odpal mezikontinentální balistické rakety (ICBM), který by byl prvním od roku 2017. Nový systém ICBM Hwasong-17 Severní Korea představila na vojenské přehlídce v roce 2020.

Aktivita se podle agentury Kjódó stupňuje s blížícími se oslavami 110 let od narození bývalého severokorejského vůdce Kim Ir-sena, které připadá na 15. dubna.

https://www.irozhlas.cz/

  Dnes začínají platit jednodušší pravidla pro cestování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com