Drábová: Zničení Kachovské přehrady by nemělo ohrozit elektrárnu Záporoží

Zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny, uvedla dnes na twitteru předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Dodala, že reaktory elektrárny jsou odstaveny a chlazení zajištěno ze speciální nádrže. Bezpečnost elektrárny není ohrožena ani podle dalších tuzemských jaderných expertů, do provozu se však podle nich dlouho nevrátí. O zničení Kachovské přehrady dnes informovala ukrajinská i ruská média.

Záporožská jaderná elektrárna, největší zařízení svého druhu v Evropě, využívá vodu z přehrady k chlazení. Zničení přehrady by ale podle Drábové nemělo mít na její bezpečnost bezprostřední dopad. „Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám,“ uvedla šéfka SÚJB.

„Zničení Kachovské přehrady znamená, že Záporožská jaderná elektrárna, největší v Evropě, bude na roky vyřazena z provozu,“ řekl dnes ČTK český jaderný vědec Radek Škoda. Nebezpečí jaderné havárie ovšem podle něj nehrozí, protože všech šest reaktorů je od loňského 11. září odstaveno, mimo jiné právě i kvůli obavě z odpálení přehrady. „Postavení nového přívodu vody z vypuštěné přehrady, tedy z řeky Dněpr, je možné, protože přehrada není příliš hluboká, v průměru nějakých deset metrů. Ale drahé a trvalo by měsíce,“ dodal Škoda.

Podle ředitele divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdana Zronka je zničení Kachovské přehrady závažný problém pro případný provoz elektrárny, bezpečnost by však ohrožená být neměla. Při odstavení bloků podle něj reaktory k ochlazování potřebují ve srovnání s podmínkami za provozu jen velmi malé množství vody.

Také agentura Reuters dnes s odvoláním na ruskou tiskovou agenturu TASS a proruského činitele v oblasti napsala, že Záporožské jaderné elektrárně zatím kvůli zničení přehrady nehrozí kritické nebezpečí.

  Ruská armáda pokračuje v zabíjení Ukrajinců: večer 1. února zahájila ruská armáda raketový útok na obytný dům v Kramatorsku v Doněcké oblasti

Ukrajinská armáda tvrdí, že Kachovskou přehradu, která leží v okupované části jižní Ukrajiny, do povětří vyhodily ruské síly. Zdejší ruští činitelé naopak obviňují ukrajinské jednotky. Po zničení Kachovské přehrady začala v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny evakuace. Ruskem dosazení činitelé v oblasti, která je zčásti okupovaná, tvrdí, že evakuace zatím není potřeba.

Podle ukrajinské strany bylo ve velkém nebezpečí po zničení přehrady 16.000 obyvatel, podle okupační správy 22.000 lidí.

Situace v Záporožské JE je podle Enerhoatomu pod kontrolou

Zničení Kachovské přehrady ruskými silami ohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, situace je tam však pod kontrolou, napsala dnes ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny. Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ruský koncern Rosatom uvedla, že Záporožská jaderná elektrárna v ohrožení není; bezprostřední nebezpečí nehrozí ani podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). V chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě se používá voda z Kachovské přehrady.

Situaci v Záporožské elektrárně podle MAAE sledují její odborníci, kteří jsou v okupovaném zařízení od minulého roku jako pozorovatelé. „Žádné okamžité riziko pro jadernou bezpečnost nehrozí,“ napsala agentura na twitteru.

„Voda z Kachovské nádrže je nezbytná k tomu, aby elektrárna mohla odebírat energii pro kondenzátory turbín a bezpečnostní systémy Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedl Enerhoatom. „Nyní je chladicí nádrž elektrárny plná: k 8:00 je hladina vody 16,6 metru, což je pro potřeby elektrárny dostatečné,“ doplnil s tím, že situace v jaderné elektrárně je pod kontrolou a ukrajinský personál veškeré ukazatele monitoruje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už loni v říjnu uvedl, že Rusko chystá na Kachovské přehradě útok, který by mohl vést k zatopení Chersonu, který leží nedaleko, i desítek dalších obcí. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že útok na přehradu plánuje Ukrajina.

  Scholz ocenil Čínu za jasný postoj vůči ruským jaderným pohrůžkám

Bezpečnost Záporožské JE není kvůli přehradě ohrožená, řekl šéf MAAE

Bezpečnost Záporožské jaderné elektrárny zatím není po zničení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny ohrožená, vody na chlazení je dost, uvedl dnes v prohlášení šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi. Podle něj sice hladina vody v přehradě kontinuálně klesá, což časem znemožní její čerpání pro elektrárnu, zařízení ale disponuje vlastní velkokapacitní chladicí nádrží, která by měla umožnit dodávku vody na chlazení nejméně na několik dalších měsíců.

„Pracovníci MAAE na místě (jaderné elektrárny) mají informaci, že po zničení Kachovské přehrady se hladina snižuje o pět centimetrů za hodinu… Hladina byla v 8:00 místního času ve výšce 16,4 metru. Pokud se sníží pod 12,7 metru, pak už ji nebude možné dál čerpat,“ stojí v prohlášení.

Šéf ruské okupační správy Záporožské oblasti Jevgenij Balickij následně podle agentury TASS uvedl, že hladina klesla o 2,5 metru. Podle něj se ale očekává, že se bude dál snižovat a poklesne až o sedm metrů.

Podle MAAE se nyní snaží Záporožská elektrárna, která leží v bezprostřední blízkosti přehrady, své chladicí systémy naplnit na maximum. Agentura ale zároveň upozornila, že zařízení má další alternativní způsoby, jak zajistit chlazení. Tím hlavním je čerpání vody z chladicí nádrže, která by měla k chlazení stačit na několik měsíců, protože reaktory jsou odstavené.

„Proto je nezbytné, aby tato chladicí nádrž zůstala nepoškozená… Vyzývám všechny strany, aby zajistily, že se neučiní nic, co by ji narušilo,“ doplnil Grossi, který má příští týden v plánu Záporožskou elektrárnu navštívit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com