Na kábulském letišti pokračuje evakuace, Tálibán neprodlouží termín

ct24.ceskatelevize.cz

Na kábulském letišti pokračuje v napjatých podmínkách horečná evakuace cizinců a Afghánců spolupracujících se zeměmi mezinárodní aliance a s humanitárními organizacemi. Jde prakticky o závod s časem, neboť Tálibán, který Afghánistán předminulý víkend po dvaceti letech opět ovládl, dnes odmítl prodloužení termínu evakuace do září. Podle německé armády byl dnes při střelbě zabit jeden místní strážce letiště.

Přeprava lidí ven ze země přes letiště afghánské metropole probíhá za rozhodující asistence armády Spojených států a její přítomnost bude nepochybně potřebná až do konce. Prezident Joe Biden nevyloučil posunutí lhůty pro odchod amerických vojáků z Afghánistánu kvůli evakuacím, kterou stanovil ještě před bleskovým obsazením země Tálibánem. Současně ale prohlásil, že doufá, že takový krok nebude třeba.

Britský ministr obrany James Heappey dal nicméně najevo, že Británie vyzve USA, aby v evakuacích z Afghánistánu pokračovaly i po 31. srpnu. V úterý o tom podle něj chce s Bidenem mluvit premiér Boris Johnson na summitu skupiny G7. Heappey ovšem připustil, že k tomu bude zapotřebí i souhlas Tálibánu.

Mluvčí Tálibánu však podle televize Sky News varoval, že pro povstalce by se prodloužení termínu evakuace rovnalo prodloužení vojenské okupace země. „Pokud budou USA a Británie žádat další čas na pokračování evakuací, odpověď zní ´ne´,“ zdůraznil. Představitelé tálibů kromě toho dali podle agentury AFP najevo, že nová vláda nebude v Afghánistánu vytvořena, dokud budou na jeho území američtí vojáci.

Spojené státy podle nedělního sdělení prezidenta Bidena přepravily z Kábulu během minulého týdne na 28.000 lidí. Británie podle rovněž nedělní informace jejího ministerstva obrany ve stejném období evakuovala kolem 2500 osob. Německo dnes uvedlo, že z kábulského letiště dopravilo mimo Afghánistán téměř 3000 občanů 43 zemí.

Situace na letišti je nadále nepřehledná. Za minulý týden v jeho prostoru či kolem něj přišly o život dvě desítky lidí. Německá armáda informovala, že dnes tam stříleli na Afghánce a americké a německé vojáky neznámí útočníci. Při přestřelce u severní brány letiště zahynul afghánský strážce a tři další byli zraněni.

  Klimatická konference COP27 schválila závěrečnou deklaraci, i pomoc chudým zemím

Kritická situace na kábulském letišti komplikuje rovněž dodávky humanitární pomoci do Afghánistánu. Humanitární organizace upozorňují, že v zemi muselo v posledních dvou měsících opustit domovy asi 300.000 lidí a že je nutné dostat k nim dodávky lékařské a potravinové pomoci. Na humanitární pomoc v Afghánistánu přitom spoléhá téměř 18,5 milionu lidí, tedy polovina populace země.

Situace není snadná ani pro síly, které v zemi ještě kladou Tálibánu odpor. Tálibové dnes oznámili, že se znovu zmocnili tří okresů na severu Afghánistánu, které minulý týden dobyly místní milice. Bojovníci Tálibánu prý také obklíčili síly odporu, které se shromáždily v severoafghánském údolí Pandžšír. Představitel těchto sil Ahmad Masúd o víkendu uvedl, že se vzbouřenci v Pandžšíru nevzdají Tálibánu bez boje, i když on sám stále doufá v mírová jednání.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com