Potřebujeme účinné reakce na ruskou agresi na Ukrajině.

Je to již druhý měsíc skutečně epické konfrontace mezi Ukrajinou a bezprecedentní brutální agresí Ruska. Válka, kterou je Ukrajina nucena vést, se stala bez nadsázky lidovou.

Ozbrojené síly Ukrajiny ničí nepřítele na bojišti, ekonomika funguje na hranici možností, kde to situace dovoluje, dobrovolníci převzali mnoho funkcí státu, které prostě není schopen plnit, lékaři celé dny neopouštějí operační sály , zachraňující lidské životy, záchranáři téměř nepřetržitě likvidují následky raketových a bombových útoků.

Na celé Ukrajině a dokonce i v oblasti aktivního nepřátelství v regionech Cherson, Záporoží a Mykolajiv začala kampaň setí aktivně. Lidé v zemích daleko od války tomu těžko věří. Ale je to tak!

Bez zbytečného patosu můžeme říci, že naprostá většina Ukrajinců nejen na Ukrajině, ale ve všech koutech světa všemožně pomáhá své vlasti a přibližuje vítězství.

Dnes se již ukázalo, že celý civilizovaný svět je na straně Ukrajiny. Země dostává humanitární pomoc, mnoho zemí hostí miliony žen a dětí prchajících před válkou. Tisíce shromáždění na podporu Ukrajiny se pro města Evropy, USA, Kanady a Japonska staly samozřejmostí.

Abychom byli spravedliví, je třeba poznamenat, že mnoho zemí se neomezuje na humanitární pomoc a selektivně poskytuje Ukrajině obranné smrtící zbraně. Situace se ale vyvíjí tak, že musíme konstatovat, že tato pomoc nestačí.

Svět je bohužel v „zajetí“ stereotypů vnímání toho, co se děje, které se vyvinuly v době míru. Často je realita taková, že ji vědomí odmítá vnímat. Skutečnému, adekvátnímu a efektivnímu jednání brání opakované přepojišťování, „bolestná“ skrupulí, tendence dodržovat formální konzervativní normy a postupy. Co je klíčem k úspěšnému rozvoji v době míru, je v době války obrovský problém.

Je třeba přiznat, že ruští odborníci v oblasti informačního a psychologického vlivu dobře prostudovali „Západ“ jako budoucího nepřítele, našli jeho nejzranitelnější místa a v důsledku toho vyvinuli účinnou strategii pro provádění informačních a psychologických operací. , které jsou spolu s vojenskou složkou nejdůležitější údernou silou v doktríně hybridní války.

  Západní spojenci očekávají novou ruskou mobilizaci: Důsledky pro válku na Ukrajině

Jednoduchou, ale bohužel účinnou technikou byla „eufemizace“ pojmu válka, tzn. jeho nahrazení slovním spojením „zvláštní vojenská operace“, které „zahnalo“ do slepé uličky právníky, kteří se již více než měsíc v pramenech mezinárodního práva snaží najít odpověď na otázku: „Existují právní známky války v akcích Ruska a jsou úmluvami a jinými prameny mezinárodního práva, ve kterých se tento pojem používá.

Není to poprvé, co Rusko použilo tuto techniku ​​„prolomení vědomí“. „Prosazování míru“ v roce 2008 v Gruzii, „nejsme tam“ na Krymu a Donbasu v roce 2014, „mezinárodní pomoc bratrskému syrskému lidu“ v syrském Aleppu v roce 2021. A to není vyčerpávající výčet „perverze reality“ ze strany Ruska. Bohužel tato technika stále funguje efektivně. Spravedlnost civilizovaných zemí je „utopena“ v kazuistice mezinárodního práva a nemůže vzdát hold nejen pachatelům zločinů, ale ani inspirativním organizátorům. V současných podmínkách Rusko jakoby tlačí na myšlenku: „žádný předmět – žádná odpověď“! Rusko provokuje: „Zkuste dokázat, že jde o válku.

Zkuste dokázat to, co je zřejmé!

Co dělat v této situaci? K zákonu je samozřejmě potřeba vrátit zdravý rozum, to znamená bezodkladně uznat samozřejmé a dokazovat jen nezjevné, co nejvíce vyloučit možnost, že Rusko zákon zneužije. Soudní rozhodnutí musí být rychlá a naprosto jednoznačná, aby se zabránilo možnosti „pohodlného“ výkladu pro Rusko. Nastal čas přijímat nejen „rafinovaná“ právní rozhodnutí, ale i politická a právní rozhodnutí. Všem ruským organizátorům a pachatelům zločinů je třeba vyslat signál: „Vaše metody již nefungují, odpovíte“!

V tomto směru došlo k určitému pokroku. Profesor univerzity v Yale Harold Khonju Koh, který zastupoval zájmy Ukrajiny, nastínil 7. března při jednáních u Mezinárodního soudního dvora o předběžných opatřeních ve sporu „Ukrajina proti Rusku“ na základě Úmluvy o genocidě stanovisko Ukrajina a požadovaná předběžná opatření. V jeho velmi emotivním projevu, a hlavně, zazněla politická argumentace ohledně dlouhodobého významu rozhodnutí soudu v této věci pro celé mezinárodní právo a světový právní řád.

  Ukrajina bude bránit svou nezávislost, s Evropou nebo bez ní

Hongju Ko požádal soud, aby uznal, že Rusko, stálý člen Rady bezpečnosti OSN, páchá předem naplánovaný a neskrývaný akt agrese vůči svému sousedovi na základě nesmyslných obvinění z „genocidy“. Navíc dodal: „Za takových podmínek Soud prostě nemá právo ukázat slabost.“

Profesor Hongju Ko zdůraznil důležitost precedenčního rozhodnutí soudu, které by mělo „zažehnout jiskru“ v práci dalších mezinárodních institucí zabývajících se ruskou agresí, válečnými zločiny a porušováním lidských práv.

Podle něj: „Jde o spor mezi Ruskem a světovým právním řádem, který vznikl po druhé světové válce. Neochota Soudu se proti tomu rozhodně postavit bude potvrzením kolapsu světového právního řádu a bezmoci OSN spolu se Soudem jako takovým.“

Argumenty autoritativního právníka nebyly čistě právní, ale politické a právní. Jeho argumenty však fungovaly. A to je další precedens. 16. března hlavní soudce Mezinárodního soudního dvora Joan Donoghue oznámil rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora: „Ruská federace by měla, dokud nebude konečné rozhodnutí o případu, pozastavena nepřátelská akce, která začala 24. února 2022 na území Ukrajiny.“

Toto rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora se stane východiskem pro optimalizaci praktické činnosti mezinárodních soudů v případech ruských zločinů na Ukrajině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com