Pomoc Čechů Ukrajincům neopadá. Po měsíci války se zmnohonásobila

zpravy.tiscali.cz

Na patnáctinásobek původních nabídek pomoci, které registrovaly zejména nevládní organizace, se vyhoupla současná pomoc uprchlíkům. Po měsíci od vpádu Ruska na Ukrajinu zůstává Česko semknuté a pomáhá stále víc.

Seznam Zprávy provedly měsíční srovnání, jak se ze strany Čechů – ať již jednotlivců nebo organizací – vyvíjí nabídka pomoci uprchlíkům z Ukrajiny. Stejně jako před měsícem mapa zobrazuje nabídky pomoci na lokální úrovni, konkrétně podle jednotlivých okresů.

Před měsícem se nabídky pomoci soustředily v nejlidnatějších místech, velkých městech a také na severu a západě Čech. Nyní se nabídky pomoci viditelněji promítají i v okresech podél česko-slovenské hranice.

Desítky tisíc nabídek se scházejí na centrálním místě s názvem Pomáhej Ukrajině, které založilo konsorcium nevládních organizací, jež se specializují na práci s migranty v ČR.

Nabídky jsou strukturované podle různých oblastí pomoci: ubytování, psychologická pomoc, materiální pomoc, doprava, tlumočení apod.

Na konci února platforma evidovala zhruba 2 100 jednotlivců či firem, z nichž 350 nabízelo pomoc s ubytováním a mělo k dispozici více než dva tisíce lůžek. Dále se přihlásilo více než 300 dobrovolníků a dalších zhruba 350 nabídek s materiální pomocí.

Nové nabídky pomoci rostly po celý březen a nyní (k půlnoci 27. 3. 2022) jsou údaje patnáctinásobně vyšší: z celkových dvou tisíc se vyšplhaly na 30 tisíc. Jenom nabídek na poskytnutí ubytování nyní platforma eviduje více než 6 000, nabídek dobrovolnické pomoci pak více než 5 000. Dalších zhruba pět tisíc nabídek zahrnuje materiální pomoc.

Zapojují se jednotlivci, firmy i obce

Veřejnost může na centrálním místě nabízet pomoc přímo, a to online. Zapojit se může úplně každý, kdo chce pomoci, ať již jako jednotlivec, firma nebo obec. „Některé nabídky budou přímo zveřejněny a mohou na ně reagovat ti, kdo pomoc potřebují. Ostatní nabídky budou zpracovány kolegy z místních neziskových organizací nebo obcí. Kolegové se vám ozvou a domluvíte se na konkrétní spolupráci,“ sděluje sdružení na svých stránkách.

  Majitelé dronů se musí zaevidovat a složit zkoušku

Pomáhej Ukrajině

Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR sdružuje 15 „nevládek“ zabývajících se dlouhodobě migrací a integrací cizinců: Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR, Pomáháme lidem na útěku, Organizace pro pomoc uprchlíkům, Diakonie Českobratrské církve evangelické a další a provozuje platformu Pomáhej Ukrajině.

Cílem platformy je soustředit nabídku a poptávku pomoci pro uprchlíky na jednom místě a rovněž co nejefektivněji využít veškerých nabízených zdrojů a služeb. Klíčové pak je smysluplné propojení s těmi, kdo pomoc poptávají, ale i sjednocení již existující nabídky.

„Naši právníci, sociální pracovníci, tlumočníci i dobrovolníci fungují v plném nasazení. Ubytováváme mnoho rodin s dětmi a odpovídáme na bezpočet dotazů stran pobytových oprávnění a dalších vyhlídek pro ty, kdo do Česka míří. Až nápor zesílí, tak se bez dalších hmotných zdrojů a lidských posil neobejdeme,“ upozorňovala na začátku války Magda Faltová, ředitelka Sdružení pro integraci a migraci, které patří společně s Organizací pro pomoc uprchlíkům a Člověkem v tísni k iniciátorům společné platformy v rámci Konsorcia.

Ochotu pomáhat Češi neztrácejí

Podle průběžných zjištění Seznam Zpráv ochota pomáhat po celý březen rostla. V polovině měsíce bylo evidovaných nabídek kolem 15 tisíc, nyní jich je zmíněných 30 tisíc. Na přímý dotaz, zda po měsíci od ruského útoku na Ukrajinu Češi nenabízejí pomoc méně, odpověděla ředitelka konsorcia Andrea Krchová: „Nabídky pomoci nyní co do počtu spíše stagnují, než že by ubývaly.“

Důvody jsou stejné jako v jiných situacích, třeba v době pandemie koronaviru. Počáteční semknutí společnosti postupně upadá s tím, jak se tíživá situace protahuje v čase. „Nadšení pomáhat by bylo třeba udržet minimálně do konce roku,“ dodává Andrea Krchová.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com