V Istanbulu začaly mírové rozhovory mezi Moskvou a Kyjevem

V Istanbulu dnes začala mírová vyjednávání mezi Ruskem a Ukrajinou, oznámila turecká a ukrajinská média. Zástupci obou stran dříve uvedli, že od prvních rozhovorů tváří v tvář od začátku března nečekají průlom. Hovorů se podle zdrojů agentury Reuters účastní i ruský miliardář Roman Abramovič, o jehož zapojení do jednání o příměří v posledních dnech hovořila západní média.

Jednání delegací v istanbulském paláci Dolmabahçe na evropském břehu Bosporu začalo krátce po 10:30 místního času (9:30 SEČ), po proslovu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, napsala turecká agentura Anadolu. Podle ukrajinské ambasády v Ankaře hovory začaly nejprve na úrovni vedoucích delegací, zbytek zástupců se k nim přidá později.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v pondělí uvedl, že nejambicióznějším cílem Kyjeva je v Istanbulu vyjednat příměří. Podle vysoce postaveného nejmenovaného amerického činitele se ale ruský prezident Vladimir Putin nezdá být připraven přistoupit na kompromis, který by vedl ke konci války, píše Reuters.

Vyjednavači Kyjeva a Moskvy, jejíž vojska 24. února vpadla na Ukrajinu, se osobně dříve několikrát setkali v Bělorusku, naposledy 7. března. Od té doby delegace jednaly prostřednictvím videokonferencí. Setkání po více než třech týdnech začalo vlažně, uvedl reportér ukrajinské televize.

„Bylo to chladné přivítání, bez podání rukou,“ uvedl reportér, aniž by bylo jasné, zda byl prvního setkání delegací přítomen, nebo informaci dostal od jeho účastníků.

Na jednání se podle tří zdrojů agentury Reuters osobně dostavil i Abramovič, který je kvůli ruské invazi na Ukrajinu na sankčních seznamech EU či Británie. Kreml minulý týden uvedl, že se oligarcha do vyjednávání zapojil pouze v počáteční fázi. Podle médií se u něj a dalších dvou účastníků jednání mezi Moskvou a Kyjevem na začátku března projevily příznaky otravy.

  Fico ohlásil bojkot čtyř médií, podle něj projevují nepřátelské postoje

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com