V Barceloně se koná veletrh bezdrátových technologií, dominuje mu Huawei

V Barceloně se ode dneška koná veletrh bezdrátových technologií MWC. Navzdory západním sankcím tam dominuje čínská společnost Huawei, novinky se čekají rovněž od dalších čínských značek Honor a OnePlus, ale také například od finského výrobce smartphonů HMD Nokia. Vzhledem k tomu, že pandemie covidu-19 odeznívá, čekají organizátoři desítky tisíc návštěvníků z více než 200 zemí.

„Čína je zastoupena velmi výrazně,“ řekl novinářům generální ředitel obchodní organizace bezdrátového průmyslu GSMA John Hoffman. Skupina je zároveň organizátorem akce. Zhruba ze dvou tisíc vystavovatelů a sponzorů se účastní 150 čínských společností, přičemž největší zastoupení má právě výrobce chytrých telefonů a síťových zařízení Huawei Technologies. Firma si proti loňsku pronajala o 50 procent větší výstavní plochu, uvedli organizátoři.

Z hlediska zaměření na spotřebitele je veletrh MWC zejména přehlídkou smartphonů a souvisejících technologií. Podle odborníků se ale zdá, že klíčoví hráči jako Samsung a Sony na tuto událost žádná významná oznámení nepřipravují. „A na Apple můžete zapomenout,“ napsal server The Verge.

Mottem letošního ročníku je Velocity: Unleashing tomorrow’s technology – today. Tedy rychlost a technologie zítřka. Pozornost se tak zaměří na další zrychlení sítí páté generace (5G), na rozšířenou realitu a obecně na postup digitalizace.

Huawei už je několik let terčem amerických sankcí, později se ke Spojeným státům přidaly i některé další západní země, které firmu zařadily na černou listinu. Tvrdí, že smartphony a sítě Huawei představují bezpečnostní riziko a že technologii firmy využívá čínská vláda ke špehování. Peking to opakovaně odmítl. Vzhledem k těmto okolnostem je pozoruhodné, jak velkou plochu firma na veletrhu obsadila, uvedla agentura AP.

K napětí mezi Čínou a Spojenými státy přispívá i spor o čínskou aplikaci TikTok. Nejnovější Evropská komise minulý týden svým zaměstnancům zakázala tuto aplikaci používat, zdůvodnila to rovněž bezpečnostní hrozbou. V poslední době k napětí přispěly i čínské balóny nad územím Spojených států, které Washington označil za špionážní.

  Ukrajinská armáda osvobodila třicet měst a vesnic. Rusové obsadili železniční uzel Izjum

Silně zastoupeny jsou na veletrhu v Barceloně čínské značky Honor, Oppo a Xiaomi. Honor byl součástí Huawei a zaměřoval se na levnější přístroje, v roce 2020 ale Huawei tuto značku prodal v naději, že když nebude spojována se západními sankcemi uvalenými na mateřskou společnost, bude schopna se na trhu lépe prosadit.

„Ukončení restriktivních opatření zavedených v Číně kvůli covidu umožnilo, že se tito výrobci mohou veletrhu zúčastnit ve velkém počtu,“ řekl hlavní analytik společnosti CCS Insight Ben Wood. „Ti všichni mají velký zájem etablovat se na evropském trhu jako ‚třetí alternativa‘ k Applu a Samsungu, veletrh MWC proto považují za klíčový,“ dodal Wood.

V roce 2019, tedy před pandemií, na veletrh MWC zavítalo zhruba 109.000 lidí, z toho šest procent jich bylo z Číny. V roce 2020 byl veletrh kvůli pandemii zrušen, o rok později se vrátil, ale v omezeném rozsahu a za přísných protipandemických opatření. Loni akce přilákala asi 60.000 návštěvníků, zastínila ji ale koronavirová varianta omikron.

Letošek by tak na výstavišti Fira mohl být podle organizátorů opět rušnější. Veletrh MWC, největší svého druhu na světě, potrvá do čtvrtka.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com