Sněmovní výbor podpořil daňové úlevy, které mají pomáhat Ukrajině

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil schválit vládní daňovou předlohu, která v souvislosti s válkou na Ukrajině zavádí některé daňové úlevy. Například z daní by mělo být možné odečíst dary poskytnuté přímo Ukrajině na podporu jejího obranného úsilí nebo tamním neziskovým organizacím. Předloha zachovává i vyšší limit pro jednotlivce a firmy pro odpočet hodnoty darů ze základu daně z příjmů. Dnešní kladné stanovisko výboru podpořilo všech 22 přítomných poslanců. Sněmovna by mohla zákon schvalovat v příštím týdnu.

Úlevy se týkají darů poskytnutých v letošním roce. Od daně bude osvobozen bezúplatný příjem poskytnutý v letošním roce za účelem podpory obranného úsilí Ukrajiny. Vláda sice připouští, že pojem obranné úsilí není definován, ale podle ní se tím bude rozumět cokoliv, co může sloužit k podpoře obranyschopnosti Ukrajiny, včetně zajištění souvisejících potřeb osob, které se na této obranyschopnosti podílejí.

Vládní předloha prodlužuje i pro letošní rok vyšší limit pro odpočet darů na zákonem stanovené účely u fyzických osob. Za roky 2020 a 2021 bylo možné si snížit základ daně o poskytnuté dary až o 30 procent. Nově má tento limit platit i pro letošní rok. Zvýšení limitu schválila Sněmovna v minulém období v souvislosti s pandemií covidu na popud tehdy opozičních stran. U právnických osob se bude tato možnost týkat zdaňovacích období ukončených od letošního 1. března do 28. února příštího roku.

Nově by také měli mít možnost odečtu od základu daně i daňoví poplatníci z Ukrajiny, pokud jejich zdanitelné příjmy ze zdrojů na území ČR tvoří nejméně 90 procent zdanitelných příjmů. Pro letošní rok bude od daně osvobozen příjem ukrajinských zaměstnanců spočívající v tom, že jim a jejích rodinným příslušníkům zaměstnavatel poskytne ubytování v ČR kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině.

  EK výrazně zhoršila odhad růstu české ekonomiky na příští rok

Milan Klempíř ze sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy dnes před poslanci ocenil, že ministerstvo rychle tuto předlohu zpracovalo a zahrnulo do ní osvobození od daně u ubytování pro uprchlíky. Řekl také, že svaz by chtěl v této situaci otevřít možnost rychlejších odpisů. Sněmovna už je jednou schválila v daňovém balíčku v roce 2020, a to pro majetek pořízený v roce 2020 a 2021. Náměstek ministra financí Stanislav Kouba řekl, že ministerstvo tuto věc řeší, ale hledá jiný vhodný zákon, do kterého by šly vložit. Projednávaná předloha o úlevách souvisejících s Ukrajinou podle něj není vhodná.

Státní úřady, kraje i obce budou moci upustit od správního poplatku za různé úřední úkony. Možnost osvobození od poplatku se má týkat pouze fyzické osoby, která vstupuje nebo pobývá na území České republiky v návaznosti na ozbrojený konflikt na Ukrajině. Vláda podotýká, že nejde o plošné upuštění od výběru všech poplatků, ale pouze u těch, u nichž to při posouzení aktuální situace a nezbytnosti příslušný správní úřad uzná za vhodné.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com