Vítězství v soutěži Exportér roku za rok 2020 obhájila Škoda Auto

garaz.cz/

Vítězství v soutěži Exportér roku za rok 2020 obhájila mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Předloni vyvezla zboží v hodnotě 384 miliard korun, meziročně to byl propad o sedm procent. V objemu vývozu se mladoboleslavská firma umísťuje na prvním místě od roku 2000, od kdy jsou na webu soutěže dostupné výsledky. V kategorii nejvyšší nárůst exportu první příčku obsadil výrobce strojů na předení Rieter CZ. Zástupci firem byli dnes v rámci 27. ročníku soutěže vyhlašované Hospodářskou komorou ČR oceněni v Černínském paláci v Praze.

Vyhlašování nejúspěšnějších tuzemských exportérů se tradičně koná v prosinci. Z důvodu protiepidemických opatření bylo však o několik měsíců přesunuto. Minulý ročník se uskutečnil pouze on-line formou na konferenci o vývozu v době koronakrize.

Druhý největší objem zboží, konkrétně za 148 miliard korun, předloni vyvezl výrobce elektroniky Foxconn CZ Group. Na třetím místě skončil koncert Agrofert s exportem v objemu 91,4 miliardy korun.

Společnost Rieter CZ v roce 2020 zvýšila meziročně vývoz o zhruba 38 procent, za což si vysloužila první místo v kategorii nejvyššího nárůstu exportu. Firma získala také mezinárodně uznávané hodnocení AAA Platinum, které v soutěži letos podeváté udělovala firma Dun & Bradstreet. Stejné hodnocení vydala mimo jiné také výrobci obráběcích strojů ŠMT z Plzně, která vývoz proti roku 2019 zvýšila zhruba o 34 procent, a České zbrojovce s meziročním nárůstem exportu o 26 procent.

Mezi středními vývozci s objemem exportu mezi 100 až 500 miliony korun zvítězila farmaceutická firma IMCoPharma. Vývoz meziročně zvýšila o 29,8 procenta.

Exportérem, který obsloužil nejvíce zahraničních trhů, první místo obsadil výrobce zařízení pro digitální komunikaci CommScope Czech Republic. Zboží předloni vyvezl do 117 zemí.

Cenu České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti v kategorii nejlepší exportní transakce podpořená státem nad 100 milionů Kč si vysloužil výrobce pekařských pecí Kornfeil a výrobce ocelových dílů pro průmysl či zdravotnictví Kovárna VIVA.

  Ceny pohonných hmot v ČR dál klesají, zlevňování ale zpomalilo

České firmy za rok 2020 vyvezly podle dat Českého statistického úřadu zboží za 3,5 bilionu korun. Loni export činil 3,9 bilionu korun. Největším vývozním partnerem České republiky bylo v uplynulém roce Německo, druhé místo patřilo Slovensku, třetí Polsku, vyplývá z údajů ministerstva průmyslu a obchodu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com