Rusko přesouvá do Běloruska raketové komplexy a žoldnéře, tvrdí Kyjev

Rusko přesouvá do Běloruska žoldnéře z Blízkého východu a raketové komplexy, uvedl v pravidelném večerním hlášení generální štáb ukrajinské armády. Ruská vojska se snaží utvořit na východě Ukrajiny nové uskupení s cílem získat kontrolu nad částmi Charkovské, Luhanské a Doněcké oblasti a obklíčit města Kramatorsk a Slovjansk v Doněcké oblasti, sdělil dále generální štáb.

„Rusko pokračuje v přemisťování raketových jednotek do Běloruska, aby mohlo zintenzivnit ostřelování měst a infrastruktury na Ukrajině balistickými raketami,“ uvedl štáb. Upřesnil, že podle jeho informací se u běloruského města Gomel nově objevily tři raketové komplexy Iskander a dva systémy protivzdušné obrany S-300. Doplnil, že v úterý také k vojenskému letišti v Gomelu dorazilo 200 žoldnéřů z Blízkého východu.

Ruské síly dál útočí na město Popasna v Luhanské oblasti, zřejmě aby odvedly pozornost od svých snah získat pod svoji kontrolu města Mariupol a Izjum, stojí také v hlášení generálního štábu ukrajinské armády. Šéf správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj podle agentury Unian dříve upozornil, že ve městě Popasna panuje „hrozná humanitární situace“.

Rusové stále častěji podminovávají vojenskou techniku, kterou nechávají na ukrajinském území, upozornila dále ukrajinská armáda.

Ruské ministerstvo obrany naopak podle agentury RIA Novosti ohlásilo, že ruský systém protivzdušné obrany sestřelil během uplynulých 24 hodin u města Izjum bitevní vrtulník Mi-24 a čtyři ukrajinské bezpilotní letouny. Síly povstalecké Doněcké lidové republiky, kterou vyhlásili na východě Ukrajiny proruští separatisté, pak podle ruského ministerstva obrany sestřelily jeden ukrajinský vrtulník Mi-8.

Ruské síly od začátku invaze na Ukrajinu vypálily 1370 střel a zničily 15 letišť, uvedlo v prohlášení podle Reuters ukrajinské ministerstvo obrany. Tvrzení ani jedné z válčících stran o ztrátách nelze nezávisle ověřit.

ČTK

  Michel vyzval prezidenta Číny, aby přiměl Rusko respektovat Chartu OSN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com