Ukrajinská armáda osvobodila třicet měst a vesnic. Rusové obsadili železniční uzel Izjum

Ukrajinské jednotky osvobodily skoro tři desítky obcí na severu a východu země, oznámil v pátek generální štáb. Je to rekordní výsledek ukrajinských sil, uvedla místní média. Některé vsi byly okupovány hned v první den ruské invaze, která v pátek pokračuje sedmatřicátým dnem, poznamenala agentura Unian. Ruská vojska zase obsadila důležitý železniční uzel, město Izjum, na východě země.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč v pátek před novináři uvedl, že ukrajinské síly nutí ruské jednotky k ústupu z pozic severovýchodně a severozápadně od Kyjeva. I po týdnech ostřelování a bombardování se stále drží Mariupol na jihovýchodě země.

Ruské síly se nyní snaží obklíčit Černihiv na severu země, dodal poradce podle agentury Reuters.

Ukrajinské síly osvobodily ve směru na Polesí, tedy na sever k běloruským hranicím, a na Siversk, tedy k východu země obce Demydiv, Dymer, Lytvynivka, Havrylivka, Kozarovyči, Žovtneve, Hlybivka, Jasnohorodka, Talakuň, Sucholuččja, Lypivka, Havronščyna, Makovyšče, Mykolajivka, Chmilna, Rudňa, Ševčenkove, Bobryk, Stara Basaň, Nova Basaň, Makijivka, Pohreby, Bažanivka, Volodymyrivka, Šňakivka, Salne, Sofijivka, Havrylivka.

Agentura Unian připomněla, že Rusko stahuje část svých sil z Kyjevské a Černihivské oblasti, aby je vrhlo do Donbasu na východě země, kde se nyní soustřeďuje hlavní úsilí ruských jednotek.

Dílčí úspěch zaznamenala ovšem také ruská vojska, která ovládla město Izjum v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Informaci uvedla na svém ruskojazyčném webu stanice BBC s odvoláním na ukrajinský generální štáb.

Ruské ministerstvo obrany ohlásilo dobytí města již 24. března, ale podle místních úřadů boje o město pokračovaly.

Izjum míval před válkou podle odhadů asi 50 tisíc obyvatel. Význam dobytí města ale spočívá hlavně v tom, že Izjum je důležitým železničním uzlem, vede přes něj také mezinárodní silnice E40. Obsazení města by mohlo ruské armádě usnadnit pokus o odříznutí jednotek ukrajinské armády na východě země.

  Rusko tvrdí, že kontroluje Mariupol, podle Zelenského se Ukrajinci dál brání

https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com