Adamová: Lídři Parlamentů dostali informace o další možné pomoci Ukrajině

Ukrajině je možné pomoci například dodávkou protivzdušné obrany, protiraketové techniky nebo tanků. Lídry Parlamentů Česka, Slovenska a Rakouska o tom dnes informoval předseda ukrajinské Nejvyšší rady Ruslan Stefančuk. Na tiskové konferenci po jednání v Praze to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Stefančuk se k lídrům Parlamentů připojil on-line. Informoval je o nejnovějším vývoji na Ukrajině a o tom, jak pokračují boje i snahy o mírová jednání. Ruská agrese v zemi byla v podstatě jediným tématem dnešního zasedání, kterého se zúčastnili prezident rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka a místopředseda slovenské Národní rady Milan Laurenčík i ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis.

Podle Pekarové Adamové je nutné vytrvat ve vojenské i humanitární podpoře Ukrajiny. Česko podle ní poskytlo vojenský materiál v hodnotě zhruba 25 milionů eur (600 milionů korun) a humanitární pomoc za asi 12 milionů eur (téměř 300 milionů korun). „Ani jedna z těchto dvou větví pomoci zdaleka nekončí,“ dodala šéfka Sněmovny.

Šéfové Parlamentů také odsoudili masové vraždy v ukrajinských městech, která opustila ruská armáda. Starosta města Buča Anatolij Fedoruk v neděli řekl agentuře Reuters, že v jeho městě přišlo o život přes 300 lidí. Ukrajinské ministerstvo obrany označilo osvobozené město za novou Srebrenicu. V městě, které sousedí s Irpinem a leží 37 kilometrů severozápadně od Kyjeva, podle něj ruští vojáci během měsíční okupace „náhodně vraždili místní civilní obyvatele“.

Podle informací šéfa ukrajinského parlamentu Stefančuka bylo identifikováno zhruba 500 zabitých civilistů v Kyjevské oblasti, řekla Pekarová Adamová. „Nicméně dá se předpokládat, že číslo není konečné,“ dodala. Stefančuk to na tiskové konferenci označil za genocidu.

Stefančuk poděkoval ČR, Slovensku a Rakousku za pomoc a za vstřícné přijetí ukrajinských uprchlíků. Požádal o přijetí dalších sankcí vůči Rusku a o zabavování majetku ruských oligarchů. „Právě tento majetek by do budoucna mohl být základem pro výplatu reparací pro Ukrajinu,“ řekl. Česko podle Pekarové Adamové prosazuje přitvrzení v sankcích vůči Rusku, například vyřazení dalších významných bank z mezinárodního platebního systému SWIFT. EU se dosud rozhodla vyloučit sedm ruských bank.

  Mohlo by se rozvolňovat rychleji, naznačil Arenberger

Pekarová Adamová také zmínila návrh ČR, Polska a Slovinska na zavedení společné azylové politiky, která by umožnila přijetí ruských vojáků, kteří „odmítají sloužit zločineckému režimu v Moskvě“. Premiér Petr Fiala (ODS) chce, aby měli perspektivu, kam jít, a nebyli potrestáni putinovským Ruskem.

Ukrajina si podle Laurenčíka zaslouží jasnou perspektivu členství v Evropské unii. „Musíme být připraveni po skončení konfliktu i na rekonstrukci Ukrajiny, najít finanční prostředky, abychom jí poskytli všestrannou pomoc a Ukrajina se dostala do stavu jako před konfliktem,“ řekl také.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com