Euro oslabuje kvůli obavám z výsledku francouzských prezidentských voleb

idnes.cz

Euro dnes oslabuje kvůli obavám z výsledku francouzských prezidentských voleb a s ohledem na dalších možné sankce proti Rusku. Posilují měny navázané na komodity, nejvýrazněji australský dolar.

Euro k dolaru kolem 19:30 SELČ ztrácelo půl procenta na 1,0918 USD. Australský dolar k americkému dolaru ve stejnou dobu rostl o 0,7 procenta na 0,7599 USD. Novozélandský dolar k americké měně přidával 0,3 procenta na 0,6968 USD. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, stoupal o 0,4 procenta na 99,37 bodu.

Australská banka, která slubovala, že bude ke zpřísňování měnové politiky přistupovat „trpělivě“, zatím ponechala na rekordním minimu klíčovou úrokovou sazbu.

Francouzské finanční trhy připustily možnost, že krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová tento měsíc ve volbách porazí prezidenta Emmanuela Macrona. Hlavní index francouzských akcií CAC 40 dnes odepsal 1,3 procenta.

Na euro má dopad také možnost dalších sankcí vůči Rusku. Spojené státy a evropské země se zavázaly potrestat Moskvu za zabíjení civilistů v Kyjevské oblasti. Kreml obvinění související s vraždami civilistů odmítl. Evropská komise navrhla pátý balík sankcí, který mimo jiné počítá se zákazem dovozu ruského uhlí do Evropské unie.

  Po koronaviru přišlo sucho. Nejspíš nejhorší v historii, zní z Polska

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com