‚Rusko chce z Ukrajinců udělat tiché otroky.‘ Zelenskyj promluvil k Radě bezpečnosti OSN

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl, že neexistuje zločin, kterého by se Rusové ve městě Buča na předměstí Kyjeva nedopustili. Svět podle něj teprve uvidí, co se dělo v jiných městech, v jiných částech Ukrajiny. Ruský velvyslanec při OSN prohlásil, že ruská armáda nepřišla na Ukrajinu „dobývat území, ale zajistit dlouho očekávaný mír v krví nasáknutém Donbasu“.

Zelenskyj v Radě bezpečnosti OSN popisoval, jakých krutostí se ruští vojáci dopustili během několikatýdenní okupace Buče.

Mluvil o tom, že „civilisté umírali v obytných domech, ruští vojáci je přejížděli tanky, když seděli v autech, uřezávali jim končetiny, vytrhávali jazyky, protože agresor neuslyšel, co chtěl“.

Prezident prohlásil, že svědectví o dalších zvěrstvech ruských jednotek vyjdou najevo i v dalších městech, jako je Mariupol, Charkov nebo Borodjanka. Ruští vojáci neliší od bojovníků teroristické organizace Islámský stát, prohlásil Zelenskyj.

V jeho zemi se podle něj odehrávají ty nejhorší válečné zločiny od druhé světové války a Rusko chce z Ukrajinců udělat tiché otroky.

Ukrajinský prezident na jednání nechal pustit drastické video ukazující mrtvé na různých místech v Kyjevské oblasti; na záběrech byly detaily včetně nahého dítěte či lidí s rukama svázanýma bílou páskou. Britská velvyslankyně při OSN Barbara Woodwardová, která jednání předsedala, řekla, že „jsme zděšeni tím, co jsme právě zhlédli“ a jménem Londýna vyjádřila Ukrajině solidaritu.

Ruské jednotky se z Kyjevské oblasti v uplynulých dnech stáhly a ukrajinské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že získalo znovu kontrolu nad celým tímto regionem.

https://www.irozhlas.cz/

 

  Ukrajina získá zpět všechna svá města, řekl Zelenskyj po ztrátě Severodoněcku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com