OSN potvrdila evakuaci z Azovstalu, Kyjev navštívila Pelosiová

OSN dnes potvrdila, že probíhá operace s cílem evakuovat lidi zablokované ruskými jednotkami v železárnách a ocelárnách Azovstal v jihoukrajinském Mariupolu. Kyjev mezitím o víkendu navštívila delegace amerického Kongresu vedená šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou, jež prezidentovi Volodymyru Zelenskému poděkovala za boj, který Ukrajinci svádějí za svobodu.

Na evakuaci Azovstalu se podílí Mezinárodní výbor Červeného kříže a akce je koordinována s ukrajinskými a ruskými představiteli, řekl agentuře AP mluvčí OSN Saviano Abreu. Situaci označil za „velmi složitou“ a podrobnosti nechtěl uvést. Odhaduje se, že pod hutním komplexem, který zůstává poslední částí Mariupolu dosud neobsazenou ruskými silami, je ukryto přibližně 2000 ukrajinských bojovníků a až 1000 civilistů. Podle poradce ukrajinského ministra obrany je zapotřebí z hutního komplexu evakuovat rovněž asi 500 zraněných vojáků.

Podle fotografa agentury Reuters dnes dorazilo do dočasného ubytovacího centra ve městě Bezimenne přes 50 civilistů, kteří opustili oblast kolem Azovstalu. Bezimenne leží asi 30 kilometrů východně od Mariupolu na území Doněcké oblasti ovládaném proruskými separatisty. Ruské ministerstvo obrany předtím sdělilo, že z domů u Azovstalu v sobotu odešly humanitárním koridorem dvě skupiny civilistů, cekem 46 lidí.

Pelosiová uvedla, že kongresová delegace se vydala do Kyjeva, aby světu vyslala vzkaz, že Spojené státy stojí pevně na straně Ukrajiny. Zelenskyj podle ní jasně vyjádřil, že Ukrajina potřebuje více bezpečnostní, ekonomické a humanitární pomoci, aby se vypořádala s ničivými následky „ďábelské invaze“ ruského prezidenta Vladimira Putina. „Naše delegace hrdě předala zprávu, že další americká podpora je na cestě,“ sdělila předsedkyně Sněmovny reprezentantů.

Americký prezident Joe Biden tento týden požádal Kongres mimo jiné o dalších 33 miliard dolarů (zhruba 770 miliard korun) na pomoc Ukrajině. Pelosiová je podle agentury AP nejvýše postavenou americkou zákonodárkyní, která přijela do Kyjeva od začátku invaze.

  Apple představil soupravu pro rozšířenou virtuální realitu Apple Vision Pro

Zvýšení vojenské a humanitární pomoci slíbil Zelenskému v sobotu francouzský prezident Emmanuel Macron a také britský premiér Boris Johnson.

Ukrajinský generální štáb dnes ráno mimo jiné oznámil, že ruská armáda pokračuje ve stahování sil k ukrajinským hranicím. Invazní jednotky se podle Kyjeva rovněž pokoušejí dosáhnout administrativních hranic ukrajinské Chersonské oblasti a vytvořit tam podmínky pro ofenzivu na Mykolajiv a Kryvyj Rih. Ruské ministerstvo obrany dnes mimo jiné oznámilo, že raketami s plochou dráhou letu zasáhlo vojenské letiště u Oděsy a při úderu zničilo kromě ranveje také zbraně dodané Ukrajině ze Západu. Podobná tvrzení bojujících stran nelze nezávisle ověřit. Ukrajina ale už v sobotu obvinila Moskvu, že vyřadila z provozu novou přistávací dráhu hlavního letiště v Oděse.

Britské ministerstvo obrany se domnívá, že Moskva usiluje o dlouhodobou politickou a ekonomickou kontrolu nad Chersonskou oblastí, jejíž převážnou část Rusko obsadilo v počáteční fázi své invaze. O den dříve Londýn uvedl, že Rusko bylo nuceno sloučit a přesunout vyčerpané a nesourodé jednotky z neúspěšného postupu na severovýchodě Ukrajiny. Mnoho z těchto jednotek se podle Britů pravděpodobně potýkají s oslabenou morálkou a Moskva se snaží napravit problémy, které dříve omezovaly její invazi.

Ukrajinská tisková agentura Unian s odvoláním na vojenského novináře Olexandra Šulmana dnes napsala, že náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov byl na Ukrajině zraněn. Generála podle žurnalisty zasáhl šrapnel do pravé nohy a není v ohrožení života. Moskva informaci nekomentovala.

Od začátku konfliktu na Ukrajině byl do Ruska evakuován milion lidí, řekl v rozhovoru pro agenturu Nová Čína ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Kyjev už dříve obvinil Rusko, že jeho jednotky zavlekly na ruské území násilím tisíce Ukrajinců. Podle Lavrova mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem maří postoj Západu, například jeho dodávky zbraní Ukrajincům.

  Ukrajinské služby zřejmě chytily proruského politika podezřelého z vlastizrady

Šéf ruského vesmírného programu Dmitrij Rogozin o víkendu oznámil, že se Moskva stáhne z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podle ruských státních médií je to důsledek protiruských sankcí zavedených kvůli vývoji na Ukrajině.

Papež František v dnešním poselství na Svatopetrském náměstí ve Vatikán označil válku na Ukrajině za „děsivý úpadek lidství“. Podle agentury Reuters přitom znovu nepřímo kritizoval Rusko, když prohlásil, že Mariupol byl „barbarsky bombardován a zničen“.

V západoukrajinském Lvově se v sobotu objevila americká herečka Angelina Jolie, která je známá svým zapojením do charitativních projektů. Na lvovském nádraží se setkala s vnitřně vysídlenými Ukrajinci, kteří přijeli evakuačním vlakem z Doněcké oblasti.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com