Británie zmrazila aktiva Sberbank, do konce roku přestane dovážet ruské uhlí

Británie zmrazila aktiva ruské instituce Sberbank a Moskevské kreditní banky. Oznámila, že v rámci odvetných opatření za válku na Ukrajině do konce letošního roku ukončí veškerý dovoz ruského uhlí i ropy. Uvalila také sankce na dalších osm oligarchů, informovala agentura Reuters.

Zpřísnění protiruských sankcí zahrnuje i zákaz nových investic v Rusku nebo konec dovozu některého ruského zboží, například železa a oceli. V roce 2020 dosáhly britské investice v Rusku hodnoty 11 miliard liber (322 miliard korun), uvedl zpravodajský server BBC. Vláda také oznámila, že dovoz ruského plynu plánuje ukončit až poté, co odstřihne import uhlí a ropy.

Británie kromě toho na sankční listinu přidala ředitele největšího světového těžaře diamantů Alrosa Sergeje Ivanova, šéfa ruské společnosti Gazprom Něfť Alexandra Djukova a Andreje Akimova, který je členem představenstva banky Gazprombank.

Britská vláda uvedla, že sankce jsou navržené tak, aby „vyhladověly Putinovu válečnou mašinu“. Zmrazení aktiv ruských bank zavedla v koordinaci se Spojenými státy, které dnes oznámily další protiruská opatření. „Ukazujeme ruské elitě, že si nemůže umýt ruce nad zvěrstvy páchanými na Putinův rozkaz,“ prohlásila britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

ČTK

  Mírové iniciativy v Evropě – ruská hybridní hrozba pro EU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com