Na maturitní obory se hlásí 1281 běženců, ve věku SŠ je jich v ČR asi 25.000

K přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol se přihlásilo 1281 uprchlíků z Ukrajiny. Naprostá většina z nich se chce dostat na čtyřleté obory, jen 33 přihlášek podali na víceletá gymnázia. Zhruba dvě třetiny budou dělat zkoušky na dvě školy, zbytek jen na jednu. Nejčastěji mají zájem o čtyřletá gymnázia a obory IT. Nejvíc přihlášek odevzdali na střední školy v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. ČTK to dnes řekl mluvčí Cermatu Marek Lehečka. Podle odhadu ministerstva školství je v ČR asi 25.000 uprchlíků ve věku středoškoláků.

Váleční utečenci z Ukrajiny se mohli přihlásit k jednotným přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol do 5. dubna. Školy o nich mohly Cermat informovat do dnešního dne. Podle Lehečky už přišly podklady od všech. Počty přihlášek jsou tak nyní finální, i když kvůli možným administrativním chybám se v řádu jednotek případů ještě mohou mírně změnit, řekl.

„V současné době evidujeme 2095 přihlášek (od ukrajinských uprchlíků). Na čtyřleté obory bylo podáno 2062 přihlášek, na osmiletá gymnázia 27 přihlášek a na šestiletá gymnázia šest přihlášek,“ uvedl. „Z celkového počtu 1281 uchazečů využilo možnost podat dvě přihlášky 814 uchazečů, 467 uchazečů podalo přihlášku pouze na jednu školu,“ vypočetl.

V ČR je podle odhadu ministerstva školství nyní asi 25.000 Ukrajinců, kteří by se vzhledem ke svému věku mohli vzdělávat ve středních školách. Část z nich zřejmě ale půjde i na učební obory a další třeba budou moct nastoupit rovnou do vyšších ročníků, řekl ve čtvrtek na konferenci o podpoře vícejazyčných žáků ředitel odboru středního, vyššího odborného a dalšího vzdělávání na ministerstvu Petr Bannert.

Zkoušky na čtyřleté maturitní obory budou 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna. Standardní lhůta pro podání přihlášek k nim vypršela 1. března. Podle Cermatu se do té doby přihlásilo 103.000 zájemců o maturitní obory, z toho 79.633 na čtyřleté obory a zbytek na šestiletá a osmiletá gymnázia.

  Jurečka pokládá za potřebné vyšší odvody na penze pro pracující na dohodu

Jednotné přijímací zkoušky se skládají z testu z matematiky a češtiny. Na test z matematiky je 70 minut, na češtinu 60 minut. Válečným běžencům z Ukrajiny se test z češtiny nahradí pohovorem. V matematice se jim podle zvláštního zákona prodlouží časový limit o 25 procent a test budou moct dělat i v ukrajinštině či angličtině. V češtině si ho podle Lehečky zvolili dva uchazeči a jeden uprchlík vybral test v anglickém jazyce. „Všichni zbývající uchazeči (z Ukrajiny) budou konat zkoušku (z matematiky) v ukrajinštině,“ řekl.

Nejvíc přihlášek od válečných utečenců přijaly podle Lehečky střední školy v Praze, ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Nejméně jich obdržely školy na Vysočině a ve Zlínském a Olomouckém kraji. Nejčastěji se uchazeči z řad ukrajinských uprchlíků hlásí na čtyřletá gymnázia a obory informační technologie. Dále také na obchodní akademie nebo obory praktická sestra, ekonomika a podnikání, hotelnictví či na ekonomické nebo zdravotnické lyceum, dodal.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com