Inflace v Maďarsku stoupla na 8,5 procenta, je nejvyšší za téměř 15 let

Meziroční růst spotřebitelských cen v Maďarsku v březnu zrychlil na 8,5 procenta z únorových 8,3 procenta. Inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od června 2007. Oznámil to dnes maďarský statistický úřad ve své tiskové zprávě. Výrazně zdražily například potraviny, jejichž ceny se meziročně zvýšily o 13 procent.

Analytik Peter Virovacz z banky ING předpověděl, že inflace dosáhne vrcholu v polovině letošního roku a překročí hranici devíti procent. Očekává rovněž, že maďarská centrální banka bude pokračovat ve zvyšování úroků. Nepovažuje však za pravděpodobné, že se inflace v příštím roce vrátí k tříprocentnímu cíli centrální banky, napsala agentura MTI.

V březnu centrální banka zvýšila svou základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 4,40 procenta. Zpřísňování měnové politiky tak zrychlila ve srovnání s únorovým zasedáním, na kterém základní sazbu zvýšila o půl procentního bodu.

Maďarská centrální banka se loni v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která začala od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 zvyšovat náklady na úvěry.

Česká národní banka minulý týden v rámci boje proti inflaci zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na pět procent, což je nejvyšší hodnota od roku 2001. Šlo o páté nadstandardní zvýšení základní sazby o více než čtvrt procentního bodu za sebou.

Meziroční inflace v Česku v únoru stoupla na 11,1 procenta z lednových 9,9 procenta, je tak nejvyšší od června 1998. Údaje o březnovém vývoji zveřejní Český statistický úřad v pondělí.

ČTK

  11. balíček sankcí ze strany EU by měl zahrnovat jadernou energetiku Ruské federace

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com