V Mariupolu zemřelo odhadem na 21.000 civilistů, uvedl starosta města

Podle posledních odhadů mohlo od začátku ruské invaze na Ukrajinu v jihoukrajinském Mariupolu zemřít až 21.000 civilních obyvatel, uvedl dnes starosta obléhaného města podle agentury Reuters. Starosta strategicky důležitého přístavního města Vadym Bojčenko zároveň zdůraznil, že od začátku pouličních bojů je složité zjistit přesný počet obětí. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko stanici CNN řekl, že předběžné odhady hovoří dokonce až o 22.000 mrtvých ve městě.

„Kvůli situaci v Mariupolu je složité komentovat počty obětí, město je obléhané a pod blokádou,“ upozornil oblastní gubernátor. Úřady podle něj v současné době pracují s informacemi, které hovoří o 20.000 až 22.000 mrtvých. Nezávislé odhady ohledně obětí nelítostného ruského bombardování města nejsou k dispozici, podotkla CNN.

Strategicky položený přístav Mariupol na břehu Azovského moře už 40 dní obléhá ruská armáda. Město je zdevastované jejím ostřelováním a podle agentury AFP v něm zůstává asi 160.000 obyvatel, odříznutých od světa a trpících nedostatkem vody, potravin, elektřiny a tepla.

Ukrajinské ministerstvo obrany zároveň prověřuje informace o použití chemických zbraních v Mariupolu. Ukrajinský pluk Azov, který obklíčené město brání, totiž sdělil, že ruská armáda v pondělí večer v Mariupolu použila blíže neupřesněnou „jedovatou látku“, kterou shodila na obránce města z dronu. Oběti měly potíže s dýcháním a pohybem.

Eduard Basurin, zástupce proruských separatistů, kteří se podílejí na obléhání Mariupolu, použití chemických zbraní popřel.

ČTK

  Ruská válka proti Ukrajině je čirý imperialismus, řekl Scholz v OSN

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com