Rusko nadále terorizuje Ukrajinu. Následuje chemický útok.

Vypadá to, že svět stojí před další výzvou. Tím, že přeskočí téma rozpoutání války na kontinentu, jednoduše tím, že nechá Putina zaútočit na Ukrajinu, si Evropa stále více uvědomuje hrozby pro svou vlastní bezpečnost, které představuje Moskva.

Navíc jak z hlediska vojenské invaze jako takové, tak důsledků agrese Kremlu na Ukrajině. A Rusko se nevyhýbá žádným metodám válčení, i když jeho činy jsou spíše teroristické. V sázce je hrozba, že Kreml použije chemické zbraně proti sousednímu státu.

To však neplatí jen pro Starý svět, ale pro celý svět. Ne nadarmo varoval Joe Biden Rusko, že za použití chemických zbraní na Ukrajině zaplatí „tvrdou cenu“.

A tak 11. dubna pluk Národní gardy Azov oznámil, že ruská armáda shodila z dronu v Mariupolu neznámou jedovatou látku, což vedlo k selhání plic a dalším symptomům u obětí.

Zdá se, že Moskva udělala svůj krok, nyní odpověď Washingtonu. Samozřejmě v tuto chvíli nelze říci, že by šlo o útok sarinem nebo somanem, ale skutečnost je spíše nepříjemná.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová uvedla, že Londýn a partneři urychleně prověří informace o chemickém útoku na Mariupol, a poznamenala, že jakékoli použití chemických zbraní by znamenalo eskalaci konfliktu.

O pravděpodobnosti eskalace hovořil i Pentagon, který zdůraznil, že použití chemických zbraní Moskvou je přímou výzvou NATO.
Mluvčí ministerstva zahraničí Ned Price tedy řekl, že Spojené státy mají v úmyslu kontaktovat přímo ukrajinskou stranu, aby zjistily, co se stalo.

Spojené státy varovaly Ukrajinu, že ruská armáda může na Ukrajině provést chemický útok. Americká rozvědka měla důkazy, že Rusové mohli v Mariupolu použít směs slzného plynu a jedovatých látek k oslabení obrany obleženého města.

„Tuto informaci jsme sdíleli s našimi ukrajinskými partnery. Budeme s nimi mluvit přímo, abychom se pokusili zjistit, co se tady přesně stalo,“ řekl.

  Na Václavském náměstí se sešlo 70 000 lidí. Řešily se nejen drahé energie

Ukrajinská strana varování přijala, ale Moskva z toho své plány nemění. Kyjev se zase pravděpodobně pokusí „probojovat“ k západním vůdcům, nyní ještě s jedním argumentem – chemickým vydíráním Kremlu.

Ukrajinské úřady nepochybně využijí možnosti chemického útoku ze strany Moskvy, aby přesvědčily své západní partnery, aby zaujali jasné stanovisko a pomohli Kyjevu.

Ano, to je argument. A bez ohledu na to, kdo a jak mu říkají, ale to je další hrozba pro Evropu a svět. Odpoví NATO na takový krok Moskvy? Jistě, ale jedinou otázkou je jak.

Všichni si přece pamatují Stoltenbergovy výroky, že NATO přímý střet s Ruskem nepřipustí a nebude k tomu uvádět sebemenší důvod.
A to ve chvíli, kdy Putinova horda bombardovala mírumilovná města a zasypávala školy, porodnice, obytné budovy raketami, znásilňovala a zabíjela Ukrajince, drancovala jejich domy.

Zda bude odpověď Severoatlantické aliance v případě potvrzení chemického útoku na Mariupol účinná, je řečnická otázka. Odpověď na ni chápe každý.

Rusko se mezitím aktivně připravuje na použití právě takových typů zbraní a „varuje“, že „ukrajinští nacisté se spoluúčastí Západu připravují provokaci chemickými zbraněmi“.

Pravda, Kremlu to není cizí. Falešné zprávy o „amerických laboratořích na Ukrajině“ šířila sama mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zakharova. Tvrdila, že Spojené státy podporují program biologických zbraní na Ukrajině, který se zabývá morem, cholerou a antraxem. Poté ruské ministerstvo obrany oznámilo, že „ukrajinští nacionalisté“ se chystají použít chemické zbraně u Charkova, aby z toho později obvinili Rusko.

Jak je vidět, vše jde podle plánu. Zatím podle plánu Moskvy.

Mimochodem, tisková tajemnice Bílého domu Jen Psaki také varovala, že takové zbraně by mohly být použity ve válce.

„Nyní, když Rusko učinilo tato nepravdivá tvrzení a Čína zjevně schválila tuto propagandu, měli bychom všichni dávat pozor, zda Rusko na Ukrajině pravděpodobně nepoužije chemické nebo biologické zbraně nebo s jejich použitím provede operaci pod falešnou vlajkou. To je jasný vzorec,“ napsal Psaki na Twitteru.

  Všestrannost diktátorových šílených činů nebo skutečné cíle Lukašenka

Jak je vidět, otázka bezpečnosti je aktuální nejen pro evropský kontinent. Americká strana se připojila k „varování“.

Teď je to na malých – konkrétních akcích. Jaké budou a zda přiblíží vítězství Ukrajiny nad agresorem a zajistí tak planetě mírovou budoucnost, je řečnická otázka. Možná ale tentokrát západní politici zareagují adekvátně a nabourají stereotyp své nerozhodnosti.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com