Na Václavském náměstí se sešlo 70 000 lidí. Řešily se nejen drahé energie

Na pražském Václavském náměstí proběhl v sobotu masivní protest proti současné vládě. Co požadují demonstranti, jaká je reakce vlády a co bude následovat?

Václavské náměstí zaplnili demonstranti

Václavské náměstí zaplnili odpůrci vlády pod vedením současného premiéra Petra Fialy. Protest se konal pod názvem Česká republika na 1. místě. Jednalo se o akci, na jejímž vytvoření se podílely organizace, politické strany a občané.

Společným jmenovatelem těchto subjektů je nespokojenost se současnou politikou. Na demonstraci promlouvali například například předsedkyně hnutí Trikolora Zuzana Majerová nebo bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok).

spoluorganizátor akce Jiří Havel pak pro média oficiálně uvedl, že jedním z cílů demonstrace je vyvolat jednání s premiérem na téma energetická krize ohledně extrémně stoupajících cen elektřiny a plynu. Ty podle názoru Jiřího Havla působí destruktivně na české hospodářství a představují již nyní jeho závažné ohrožení.

Mezi požadavky zaznělo i to, že je nutné snížit daně, včetně DPH, a ukončit protiruské sankce. Ty rovněž podle předsedkyně hnutí Trikolora Zuzany Majerové Zahradníkové poškozují tuzemské podnikatele.

Energetik Vladimír Štěpán na demonstraci otevřeně kritizoval nejen stávající vysoké ceny energií, ale také prozápadní kurz vlád.

Fiala kritizuje proruské síly, Rakušan občany chápe

Demonstranti rovněž vyjádřili svou nespokojenost s aktuální podporou uprchlíků z Ukrajiny a podle nich nedostatečnou pozornost, kterou vláda věnuje řešení otázek, jimiž je momentálně zatíženo české obyvatelstvo. V průběhu demonstrace se lidé rovněž dožadovali sundání ukrajinské vlajky z budovy Národního muzea.

Účastníci protestu dále požadovali demisi premiéra Fialy. Ten se k demonstraci později vyjádřil a okomentoval tuto událost slovy, že za ní stojí proruské síly. Zároveň označil účastníky demonstrace za blízké k extrémním pozicím a stojící proti zájmům Česka.

Na tato slova následně reagoval na svém twitterovém účtu šéf největší odborové centrály v zemi Josef Středula, který předsedu vlády zkritizoval za znevažování účastníků protestů bez jakýchkoli důkazů.

  Jak stabilní je Evropa? Hrozby od Lukašenka.

Ministr vnitra Vít Rakušan okomentoval demonstraci slovy, že bere obavy občanů společnosti vážně. Stávající stav označil za „rozkol společnosti“, který je dle něj „jedním z cílů hybridní války“. Také on odmítl jakýkoli příklon k Rusku a uvedl, že vláda momentálně „pracuje na řešeních“, která zmírní strach lidí z budoucnosti.

Demonstrace na Václavském náměstí nebude poslední

Avizovaná demonstrace začala v sobotu 3. září ve 14:00 hodin. Protest se nakonec protáhl na 3,5 hodiny. Policie účast odhadla na celkem 70 000 lidí, samotní pořadatelé uvedli, že se akce účastnilo 100 000 lidí.

Podle policie se demonstrace obešla bez vážnějších incidentů. V plánu mají organizátoři další protesty. Ty by měly proběhnout 28. září, a to nejen v Praze, ale i v dalších českých městech.

Celorepubliková demonstrace má následovat, pakliže současná vláda nepodá demisi do 25. září. Organizátoři protestů v takovém případě podle vlastních slov plánují vyhlásit právo na odpor podle Ústavy ČR a nátlakové akce.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com