Začal útok na Azovstal; Rusko vyzvalo obránce k složení zbraní

Začal útok na železárny a ocelárny Azovstal v Mariupolu, uvedli dnes podle ruskojazyčné verze stanice BBC proruští separatisté. Rozlehlý hutní komplex představuje poslední významnou oblast ukrajinského odporu ve městě. Ukrajinské úřady tvrdí, že se v něm ukrývá mnoho civilistů, včetně žen, dětí a starších lidí. Rusko mezitím znovu vyzvalo ukrajinské obránce, kteří se v areálu nacházejí, aby složili zbraně, píše agentura Reuters.

„Útočné skupiny, které byly vybrány speciálně pro útok na tento objekt, už částečně zahájily práci,“ prohlásil podle BBC v ruské televizi Rossija 24 Eduard Basurin, zástupce proruských separatistů ze samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), kteří se podílejí na obléhání Mariupolu. Dodal, že útočícím jednotkám pomáhá ruské letectvo a dělostřelectvo.

Azovstal je dosud pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil, zejména 36. brigády námořní pěchoty a pluku Azov, podotkl server britské veřejnoprávní stanice. Moskva už v neděli zbývající ukrajinské obránce Mariupolu vyzvala, aby složili zbraně a slíbila jim, že ušetří jejich životy. Ti však výzvu odmítli. Dnes z Moskvy zazněla podobná nabídka.

Ruský generál Michail Mizincev dal podle agentury RIA Novosti ukrajinským vojákům a zahraničním žoldnéřům v Azovstalu čas do dnešního poledne moskevského času (11:00 SELČ), aby složili zbraně. Následně podle něj mohou hutní komplex opustit. Zároveň slíbil ušetřit jejich životy, pokud tak učiní.

Ukrajinské úřady v pondělí uvedly, že v podzemních úkrytech pod rozsáhlým metalurgickým závodem se před ostřelováním a leteckými útoky ukrývá nejméně 1000 civilistů. Ukrajina rovněž viní ruské síly, že na podnik shazují těžké bomby. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková vyzvala ruské úřady, aby dnes umožnily humanitární koridor z Mariupolu do Berďansku pro civilisty. Basurin přítomnost civilistů v Azovstalu podle agentury TASS popřel.

Ruské jednotky obléhají Mariupol od začátku března a většinu města a jeho bezprostředního okolí mají zřejmě pod kontrolou. Ukrajinské jednotky uvězněné ve zdevastovaném městě se však podle dřívějších informací stanice CNN drží navzdory drtivé přesile – nacházejí se ovšem už jen v ostrůvcích odporu a jejich počet je nejasný. Místní úřady odhadují, že kvůli ruskému bombardování a bojům zemřelo v Mariupolu nejméně 21.000 obyvatel. Před počátkem invaze 24. února ve městě žilo 400.000 obyvatel.

  Trump se snaží zablokovat obsílku požadující výpověď k útoku na Kapitol

Rusko se podle Kyjeva  soustředí na prolomení obrany na východě Ukrajiny

Ruská armáda pokračuje v útocích na východě Ukrajiny, soustředí se na prolomení obranné linie v Doněcké a Luhanské oblasti a plné ovládnutí Mariupolu. V pravidelném ranním hlášení to dnes oznámil ukrajinský generální štáb. Podle ruského ministerstva obrany ruské síly v noci na dnešek na Ukrajině zaútočily na 1260 vojenských cílů, ruská vzdušná obrana na Donbasu sestřelila ukrajinskou stíhačku MiG-29, napsala agentura TASS.

„Ruská federace pokračuje v plné ozbrojené agresi proti Ukrajině. Ruský nepřítel se snaží pokračovat v útočných operacích na východě s cílem získat plnou kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí a také udržet pozemní koridor s dočasně okupovaným Krymem,“ napsal generální štáb v hlášení.

V obou východoukrajinských oblastech ukrajinští vojáci podle generálního štábu odrazily sedm ruských útoků, zničily deset tanků a několik desítek dalších vozidel, jeden dělostřelecký systém a jeden minomet.

Zprávy ani jedné z válčících stran nelze nezávisle ověřit.

Ruští vojáci i nadále částečně blokují východoukrajinský Charkov, ve směru na Izjum spustili ofenzivu na levém břehu řeky Doněc. Ve směru na Doněck zesílili útočné operace po celé linii kontaktu, uvádí ukrajinská armáda. Ruské jednotky posilují v některých částech Záporožské oblasti a pokračují v ostřelování Mykolajivu.

„Přesně řízné střely v noci neutralizovaly 13 bašt ukrajinské armády,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, podle kterého se ruským jednotkám podařilo zasáhnout i místa, kde ukrajinská armáda hromadí vojáky i vojenské vybavení, u měst Slovjansk, Barvinkove a Popasna v Luhanské a Charkovské oblasti.

Ukrajinskou stíhačku podle Konašenkova sestřelil ruský systém vzdušné obrany u vesnice Malynivka v Doněcké oblasti.

Ukrajina odrazila útoky na východě, bojuje se v městě Kreminna

Ukrajinská armáda na východě země odrazila sedm nepřátelských útoků a zničila při tom několik desítek ruské techniky. Uvedl to ukrajinský generální štáb. Ve městě Kreminna ale pokračují boje v ulicích, což znemožňuje evakuaci civilistů, informovala dnes agentura AP. Podle šéfa ukrajinské bezpečností rady Oleksije Danilova se ruským jednotkám podařilo prorazit obranu jen na dvou místech.

  Dva britští ministři rezignovali, nechtějí pokračovat ve vládě s Johnsonem

Ukrajinští představitelé v pondělí večer uvedli, že Rusko zahájilo svou očekávanou ofenzívu na Donbase. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je do ofenzívy zapojena velká část ruské armády.

Ruské jednotky podle Danilova zaútočily po celé délce válečné fronty v Luhanské, Doněcké a Charkovské oblasti. Prorazit se jim podařilo ukrajinskou obranu ve dvou bodech – ve městě Kreminna a v jedné další menší obci.

Podle nejmenovaného zdroje z ukrajinské armády ve městě Kreminna pokračují pouliční boje mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami, napsala agentura AP. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že město je pod těžkým dělostřeleckým ostřelováním, kvůli čemuž hoří několik bytových budov. Ukrajinskému tisku řekl, že Rusové ve městě postupují tak, že srovnávají vše se zemí. Podle Hajdaje mají Rusové město pod kontrolou, což ale odmítl poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Ukrajinské síly zaútočily na vesnici v Belgorodské oblasti, tvrdí gubernátor

Ukrajinské síly dnes ráno zaútočily na jednu z ruských obcí v příhraniční Belgorodské oblasti, uvedl gubernátor tohoto územního celku Vjačeslav Gladkov. Zraněni byli podle něj tři lidé, úder poškodil přes 30 domů a narušil dodávky elektřiny a plynu, informovala agentura Reuters.

„Tři lidé byli zraněni. Jeden člověk byl propuštěn do domácího ošetřování,“ řekl Gladkov, podle kterého v nemocnici zůstávají na pozorování dvě ženy. „Máme vše potřebné k léčbě. Zranění jsou středně závažná,“ dodal. Útok na vesnici Golovčino ležící zhruba deset kilometrů od ukrajinských hranic podle gubernátora přišel z Ukrajiny a vesnici poničil, zejména střechy a okna domů a auta. Ve obci žije okolo 4000 lidí, napsala agentura TASS.

Není zatím jasné, zda škody způsobilo dělostřelectvo nebo vzdušný úder, píše Reuters. Zodpovědnost za útok nelze nezávisle ověřit.

  NATO chystá na Slovensku kampaň na podporu Ukrajiny. Fico ji chce zneužít pro svou propagandu

Moskva v uplynulých týdnech informovala o několika útocích ukrajinské armády na ruské obce, které se nachází u hranice. Na začátku dubna Rusko také uvedlo, že ukrajinské vrtulníky zaútočily na sklad pohonných hmot v Belgorodu, kde vypukl požár.

Ukrajinští představitelé v minulosti útoky popřeli či je odmítli komentovat. Agentura Unian napsala, že zprávy o ostřelování Golovčina ukrajinskými silami jsou provokací spuštěnou v souvislosti s novou fází války na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany minulý týden Ukrajinu varovalo, že jeho síly v případě ukrajinských útoků a sabotáží na ruském území zaútočí na velitelství sousední země včetně těch v Kyjevě.

Ruskojazyčný server BBC upozornil, že v ruských médiích a na sociálních sítích začaly kolovat snímky zničeného domu.

Ukrajinci chtějí ruské síly obvinit ze zvěrstev v Oděské oblasti, uvedla Moskva

Ukrajinská tajná služba (SBU) chce ruské síly obvinit z hromadných poprav civilistů v Oděské oblasti, oznámil dnes podle agentury TASS ruský generál Michail Mizincev. Ukrajinské a západní tiskové agentury podle něj v této chystané provokaci zveřejní fotografie a videa údajných zvěrstev, které ruské síly v napadené zemi spáchaly.

Rusko od počátku své invaze na Ukrajinu před bezmála dvěma měsíci odmítá, že by útočilo na civilní cíle a zabíjelo civilisty. Obvinění z válečných zločinů páchaných ruskými vojáky Kreml označuje za provokace a falešné zprávy. Záběry z bombardovaných měst a obcí přesto jasně ukazují množství zničených obytných domů a objektů civilní infrastruktury.

Výpovědi svědků, ukrajinské úřady i západní představitelé také hovoří o hromadném zabíjení, mučení či znásilňování v Buči a dalších městech na severu Ukrajiny, odkud se od začátku dubna ruské jednotky stáhly. Ruský prezident Vladimir Putin to označil za provokaci a falešné zprávy.

„Na základě dostupných spolehlivých informací připravuje SBU další obludnou provokaci, aby ruskou armádu obvinila z takzvaných válečných zločinů, tentokrát s masovou likvidací civilistů v Oděské oblasti,“ řekl Mizincev, podle kterého ukrajinská tajná služba celou věc nahraje s figuranty v ruských uniformách.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com