Izraelské letectvo v reakci na raketový útok z palestinského území zaútočilo v Pásmu Gazy

Izraelské letectvo v úterý brzy ráno zaútočilo na několik cílů v Pásmu Gazy. Útoky byly podle agentury AFP odvetou za vypuštění rakety z palestinského území proti Izraeli v pondělí večer. Napětí mezi Izraelem a Palestinci v posledních dnech vzrostlo kvůli střetům na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

Izraelské letectvo podniklo nálet na Pásmo Gazy poprvé po mnoha měsíců. Podle palestinských zdrojů byla mezi cíli i výrobna a sklad zbraní radikálního hnutí Hamás, které má Pásmo Gazy pod kontrolou. Hnutí uvedlo, že se pokusilo odrazit útok svou protivzdušnou obranou. Palestinci nehlásí žádné oběti náletu.

K pondělnímu raketovému útoku, který byl první od začátku ledna, se zatím nikdo nepřihlásil. Izraelská armáda uvedla, že raketu vypuštěnou z Pásma Gazy zničil systém obrany Iron Dome.

Minulý týden se Palestinci střetli s izraelskou policií na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Během střetů se zranilo nejméně 150 Palestinců.

Napětí sílilo i díky souběhu dvou významných náboženských svátků. Židé od pátku slaví osmidenní svátek Pesach, Palestinci a izraelští Arabové mají už dva týdny ramadán. Izraelci a Palestinci se přou o přístup k posvátným místům ve městě, jehož východní část Izrael v rozporu s mezinárodním právem anektoval.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

  Putin: Rozhodnutí o uznání nezávislosti donbaských republik padne dnes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com