Italské Canadairy, které byly nasazeny v Česku, zasahují na východě Itálie

Italská hasicí letadla Canadair CL-415, která zasahovala ve čtvrtek v Česku, jsou nyní nasazena proti požárům ve východní části Itálie. ČTK to dnes sdělila italská civilní ochrana. Region Furlánsko-Julské Benátky čelí několika významným ohniskům u hranici se Slovinskem. Další ohně zuří na jihu země, například u Neapole a Palerma. I v těchto případech byla nasazena hasicí letadla.

Největší znepokojení v regionu Furlánsko-Julské Benátky vzbuzuje požár u obce Taipana (slovinsky Tipána) u hranic se Slovinskem. Oheň dělí 300 metrů od obydlených oblastí. Na místě zasahují od dnešního dopoledne dva Canadairy, které se ve čtvrtek podílely na hašení v Národním parku České Švýcarsko. Během noci mírně postoupily i požáry v italském Krasu, rovněž u slovinských hranic. V oblasti hoří už jedenáctým dnem.

Italští hasiči bojují také proti požárům na jihu Itálie. Ve čtvrtek vypukly dva velké ohně v okolí Neapole a Palerma. Hustý dým v Neapoli zahalil severní část města, zatímco u Palerma hasiči zasahovali u více ohnisek požárů porostů. V obou případech záchranáři nasadili i letadla a vrtulníky.

Italská civilní ochrana v prohlášení pro ČTK uvedla, že jednodenní nasazení letounů v zahraničí není nezvyklé. Itálie poskytla své Canadairy pro boj s požárem v Českém Švýcarsku skrze unijní mechanismus RescEU. „Každý den státy, které jsou zapojené do tohoto mechanismu, sdělují do Bruselu své volné kapacity na základě svých vnitřních potřeb,“ uvedl tiskový obor.

Podle údajů italské civilní ochrany oba Canadairy nalétaly nad českým územím 16 hodin a učinily 43 zásahů. Na oblast postiženou požárem v Českém Švýcarsku vypustily 258.000 litrů vody.

Podle evropského systému EFFIS v Itálii letos shořelo na 32.000 hektarů lesů a porostů. Italská ekologická organizace Legambiente v dnešní zprávě uvedla, že od roku 2008 do loňského roku lehlo v Itálii popelem na 7200 kilometrů čtverečních, což je rozloha srovnatelná s velikostí Jihomoravského kraje. Mimořádně ničivý byl právě loňský rok, kdy hořelo na 1500 kilometrů čtverečních.

  Rusko pod "vlajkou" proruských ozbrojenců vyhrocuje situaci v Donbasu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com