Blinken uvedl, že mluvil s Lavrovem o výměně vězňů či anexi ukrajinských území

Americký ministr zahraničí Antony Blinken oznámil, že dnes mluvil se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem a vyzval Moskvu, aby přijala návrh týkající se dvou Američanů vězněných v Rusku. Podle amerických médií Washington nabízí výměnu basketbalistky Brittney Grinerové a bývalého vojáka Paula Whelana za ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta, který si odpykává trest v USA. Lavrov se podle ruského ministerstva domáhal splnění amerických slibů ohledně vývozu ruských potravin, ohradil se proti dodávkám západnich zbraní „prodlužujících agonii kyjevského režimu“ a navrhoval více profesionality a důvěrnosti při jednáních o výměně vězňů.

Blinken prý také šéfa ruské diplomacie varoval, že svět neuzná další ruské anexe území na Ukrajině, informuje agentura Reuters. Dále Lavrovovi řekl, že Rusko musí splnit závazky učiněné v rámci dohody o vývozu obilí z dosud zablokovaných ukrajinských přístavů.

Lavrov podle agentury TASS, která se odvolává na ruské ministerstvo zahraničí, vyčetl Blinkenovi, že Washington dosud neplní sliby, že v rámci dohod o vývozu ukrajinského obilí zruší omezení vývozu ruských potravin a hnojiv. Pokračující dodávky amerických a aliančních zbraní ukrajinské armádě a „nacionalistickým jednotkám“, „které se masivně používají proti civilistům“, podle ruského ministra jen „prodlouží agonii kyjevského režimu, prodlouží konflikt a zvýší počet obětí“. Lavrov přitom zdůraznil, že cíle „speciální operace“, jak Moskva nazývá svou válku proti Ukrajině, i tak „budou splněny“.

„Pokud jde o možnou výměnu uvězněných občanů Ruska a USA, z ruské strany zazněl návrh vrátit se k profesionálnímu dialogu v režimu ‚tiché diplomacie‘ bez vypouštění bombastických informací,“ zdůraznili ruští diplomaté podle TASS. Přitom upozornili, že telefonát se uskutečnil z americké iniciativy.

Ministři zahraničí USA a Ruska se spojili poprvé od konce února, kdy Moskva zahájila vojenské tažení proti sousední zemi, které pokračuje i po více než pěti měsících. Blinken trval na tom, že nehodlá s Ruskem „vyjednávat o Ukrajině“, když ve středu oznamoval plán mluvit se šéfem ruské diplomacie.

  Ruská policie pozatýkala účastníky opozičního setkání v Moskvě

Americká vláda je v poslední době pod tlakem, aby zvýšila úsilí ve snaze dosáhnout propuštění Američanů vězněných v Rusku. Především je aktuálně medializovaný případ hvězdné basketbalistky Grinerové, kterou ruské úřady obvinily z pašování drog poté, co se u ní v únoru na moskevském letišti našly náplně do elektronických cigaret s hašišovým olejem.

Washington podle zjištění televize CNN už minulý měsíc nabídl, že za ni a za Whelana vydá do Ruska proslulého obchodníka se zbraněmi Buta. Moskva ale údajně dosud na nabídku významněji nereagovala, což přispělo k tomu, že američtí činitelé o výměně začali mluvit veřejně. Blinken tento týden hovořil o „podstatné nabídce“, podrobnosti ale médiím nesdělil.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com