Koruna oslabila k euru a posílila k dolaru, burza dnes klesala

novinky.cz

Česká měna dnes oslabila vůči euru, a naopak zpevnila k dolaru. Koruna si k 17:00 pohoršila oproti předchozímu závěru k euru o pět haléřů na 24,62 Kč/EUR. K dolaru o šest haléřů posílila na 24,13 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza v závěru týdne klesla, index PX dnes oslabil o 0,4 procenta na 1233,56 bodu. Dolů ho táhly hlavně banky, výrazně ztrácel i Avast.

Kurz koruny k euru se od začátku týdne vytrvale drží kolem 24,60 Kč/EUR. „Veškerá koncentrace obchodníků s českou korunou se nyní soustředí na příští týden, konkrétně čtvrtek 4. srpna, kdy bude zasedat bankovní rada ČNB (České národní banky) v novém složení,“ sdělil analytik společnosti Purple Trading Jaroslav Tupý.

Trh podle něj čeká, jak se centrální banka postaví k úrokové sazbě, ale také na nastínění celkové strategie nové bankovní rady. „Obecně nelze očekávat, že by se česká koruna v krátkodobém výhledu posunula k silnějším hodnotám vzhledem k výrazné jestřábí politice jak amerického Fedu, tak i Evropské centrální banky,“ doplnil.

Pražská burza v závěru týdne klesala, index PX dnes oslabil o 0,4 procenta na 1233,56 bodu. Dolů ho táhly hlavně akcie Komerční banky a Moneta Money Bank, nedařilo se ani technologické společnosti Avast. Rostla naopak hlavně Erste Bank. Aktivita na trhu byla vysoká, celkový zobchodovaný objem přesáhl jednu miliardu korun. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Makléř Fio banky David Brzek podotkl, že zlepšený sentiment, který je v posledních dnech patrný na západních trzích, se na pražské burze vůbec neprojevuje. „Ta si žije svým životem. Bohužel životem v nejistotě, když investoři stále nemají relevantní informace o možném zdanění mimořádných zisků, o kterém politici začali diskutovat,“ uvedl.

Komerční banka dnes odepsala 2,09 procenta na 608 korun. Akcie Monety pak zlevnily o 2,2 procenta na 80,20 Kč. Pozitivního sentimentu v evropském bankovním sektoru využila alespoň Erste Bank, která není tolik závislá na dění v Česku. Její cenné papíry dnes přidaly 1,46 procenta na 612 korun.

  Česká měna mírně ztrácela k euru, zatímco vůči dolaru zpevnila

„Další volatilní seanci má za sebou ČEZ, kde se kurz pohyboval v rozmezí 1105 Kč až 1072 Kč,“ sdělil Brzek. V závěru byl titul blíže horní hranici a zavřel tak silnější 0,18 procenta na 1093 korunách.

Nejvíce dnes oslabovaly akcie Avastu. Odevzdaly 5,69 procenta na 139,25 Kč. „Schvalovací proces převzetí Avastu se ze strany britského regulátora blíží pozvolna do finále a nejistota investorů vzrůstá,“ dodal Brzek.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,57 24,62
Kč/USD 24,19 24,13

 

Zdroj: Patria Online

Pražská burza v červenci ztratila 1,5 procenta

Pražská burza v červenci podle indexu PX odepsala 1,45 procenta a poslední obchodní den zakončila na 1233,56 bodu. Zaznamenala tak čtvrtý ztrátový měsíc v řadě, poslední růstový měsíc byl březen. Od začátku roku pražský index klesl o 13,5 procenta. ČTK to řekl analytik Wood & Company Vojtěch Boháč. Nedařilo se Komerční bance a Monetě, rostly naopak akcie skupiny ČEZ a banky Erste.

Od začátku roku podle něj nejvíce oslabovaly banky. Nejvýrazněji z nich Erste, jejíž akcie se propadly o 40,32 procenta. Během července ale rakouská banka posílila. Její akcie vzrostly o 2,65 procenta na 612 korun. Komerční banka za uplynulých sedm měsíců odepsala 34,97 procenta. V červenci ztrátu prohloubila, když klesla o 8,23 procenta na 608 korun. Moneta od začátku roku ztrácela nejméně ze všech tří bank v indexu, odepsala 14,45 procenta. Během uplynulého měsíce její akcie odevzdaly 6,42 procenta na 80,20 koruny.

V uplynulých sedmi měsících se naopak dařilo akciím skupiny ČEZ, které profitují z vysokých cen elektrické energie na burze, upozornil Boháč. Od začátku roku vzrostly o 32,16 procenta. Posilovaly také během července, kdy zpevnily o 2,82 procenta na 1093 korun. Nejrůstovějším titulem pražského indexu od začátku roku jsou ale akcie firmy Photon Energy, které celkem stouply o 78,53 procenta.

  Havlíček: Klienti padlých dodavatelů zaplatí za energie nižší zálohy

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com