KB vyplatila zatím věřitelům Sberbank 11,9 mld. Kč, přes pětinu celkové částky

Komerční banka vyplatila za čtyři dny 1708 věřitelům Sberbank CZ téměř 11,9 miliardy korun, tedy více než pětinu celkové částky. Většina osobně požádala na pobočce. On-line žádost, kde je nárok na celkovou výplatu do maximálně 100.000 korun, podalo 260 osob. ČTK to dnes řekla mluvčí KB Šárka Nevoralová. Věřitelé, jichž je přes 15.000, by měli celkem dostat zhruba 57 miliard korun.

„Vše zatím funguje bez problému, žádné fronty se netvoří,“ dodala Nevoralová. Výplata potrvá do 15. dubna. Ve všech případech bude bezhotovostní, peníze budou zaslány na bankovní účet vedený v ČR, a to výhradně v českých korunách.

Fyzické osoby se mohou pro vyřízení výplaty dostavit na kteroukoli pobočku Komerční banky. Právnické osoby se musí dostavit na firemní centra Komerční banky nebo se mohou napřímo obrátit na svého firemního bankéře.

Sto procent svých zjištěných pohledávek, 95 procent teď a pět procent později, podle insolvenční správkyně Jiřiny Lužové určitě dostane první a druhá skupina věřitelů, tedy Garanční systém finančního trhu, fyzické osoby a malé a střední podniky.

„U třetí skupiny, tedy krajů, měst, obcí a větších firem, tam se nechci zavazovat, že dostanou 100 procent, ačkoliv věřím, že to tak bude. Počítat ale mohou s více než 95 procenty svých peněz,“ uvedla už dříve.

Například Praha 1 dnes oznámila, že obdržela jako jeden z věřitelů Sberbank CZ 160 milionů korun. Jde o 95 procent celkové částky, kterou měla městská část u banky uložené.

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna poté, co Česká národní banka (ČNB) na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

  Bitcoin prošel dalším halvingem, tedy snížením odměny pro těžaře na polovinu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com