Koruna je k euru nejslabší za více než rok, burza rostla jen nepatrně

Česká měna si dnes pohoršila k oběma hlavním světovým měnám a k euru je nejslabší za více než rok. K 17:00 koruna oslabila k euru oproti předchozímu závěru o 11 haléřů na 24,65 Kč/EUR. Vyšší byl kurz naposledy loni na konci září. K dolaru dnes koruna oslabila o 26 haléřů na 23,36 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza pokračuje v růstu i čtvrtý den tohoto týdne. Dnes ale index PX posílil jen nepatrně, a to o 0,02 procenta na 1349,75 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ.

Pražská burza pokračuje v růstu i čtvrtý den tohoto týdne. Dnes ale index PX posílil jen nepatrně, a to o 0,02 procenta na 1349,75 bodu. Pomohly mu především akcie energetické společnosti ČEZ. Dařilo se také tuzemským bankám, ztrácely naopak rakouské finanční tituly. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Celkový objem obchodů na pražském trhu dnes dosáhl 318 milionů korun, více než 183 milionů z toho připadlo na cenné papíry ČEZ. Zdražily o 0,76 procenta na 990 korun. „Elektrárenská firma čerpala ze silného vzestupu cen plynu a elektrické energie,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

Finanční sektor se obchodoval smíšeně. Nejvíce se dařilo Monetě Money Bank, jejíž akcie zhodnotily o 0,48 procenta na 83,90 Kč. Komerční banka si polepšila o 0,3 procenta na 674 korun. V červeném ale skončila pojišťovna VIG, která odepsala 0,79 procenta na 627 korun. Erste Bank klesla o 0,54 procenta na 809,30 koruny.

Koruna oslabila k euru i dolaru, k euru je nejslabší za více než rok

Česká měna si dnes pohoršila k oběma hlavním světovým měnám a k euru je nejslabší za více než rok. K 17:00 koruna oslabila k euru oproti předchozímu závěru o 11 haléřů na 24,65 Kč/EUR. Vyšší byl kurz naposledy loni na konci září. K dolaru dnes koruna oslabila o 26 haléřů na 23,36 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

  Pražská burza stagnovala, propad akcií ČEZ vyrovnávalo zdražení emisí bank

Kurz koruny k euru stoupá postupně už asi od poloviny letošního dubna. Před měsícem přesáhl 24,50 Kč/EUR. K dolaru česká měna oslabuje přibližně od poloviny července.

„Na globálním devizovém trhu vyšel z dnešního dne vítězně americký dolar,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. „Silnější dolar příliš nepomohl české koruně, ve stejném směru pak působilo i vyjádření člena bankovní rady (České národní banky) Tomáše Holuba. Ten uvedl, že snížení úrokových sazeb ještě do konce letošního roku nemůže vyloučit,“ sdělil k dnešnímu vývoji kurzu koruny.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,54 24,65
Kč/USD 23,10 23,36

 

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com