Pražská burza potřetí v týdnu posílila, koruna zpevnila k euru

Pražská burza potřetí v tomto týdnu posílila, index PX dnes stoupl o 0,95 procenta na 1395,51 bodu. Hlavním tahounem růstu se staly akcie energetické společnosti ČEZ, které tím umazala ztráty z předchozích dnů. Naopak v minusu skončily emise Erste Bank. Vyplývá to z údajů na webu burzy a vyjádření analytiků. Koruna dnes zpevnila k euru a stagnovala vůči dolaru.

Akcie ČEZ poprvé v tomto týdnu posílily, a to výrazně o 3,62 procenta na 958,50 koruny. „Růst akcií ČEZ považujeme za technickou korekci předešlé negativní výkonnosti, podpořenou obratem vývoje cen elektřiny a emisních povolenek,“ uvedl makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra.

Akcie Moneta Money Bank přidaly 1,20 procenta na 92,50 Kč, Komerční banka si připsala 0,21 procenta na 706 Kč. Cenné papíry pojišťovny VIG stouply o 0,94 procenta na na 642 korun.

V červených číslech skončily akcie Erste, které oslabily o 0,38 procenta na 882,60 Kč. „Po předchozích dvou dnech růstu pod vlivem zprávy o koupi českého výrobce munice Sellier & Bellot dnes také ztrácely akcie zbrojovky Colt,“ konstatoval Vávra. Colt oslabil o 0,56 procenta na 531 Kč. Akcie Kofoly skončily slabší o 0,74 procenta na 270 Kč.

Česká měna dnes posílila k euru o pět haléřů na 24,50 Kč/EUR. Koruna vůči dolaru uzavřela stejně jako v úterý v kurzu 22,34 Kč/USD.

Podle analytika Komerční banky Jaromíra Gece má šanci v pozitivním smyslu narušit předvánoční letargii na trhu s korunou právě čtvrteční jednání rady ČNB. „A to hlavně pokud by bankovní rada úrokové sazby nesnížila o trhy očekávaných 25 bazických bodů, ale ponechala je opět na stávající úrovni, což by nahrávalo jejímu posílení,“ uvedl Gec.

Analytici oslovení ČTK se shodují na tom, že výsledek čtvrtečního jednání je nejistý. Podle nich by sice ekonomická situace vybízela k zahájení poklesu základní úrokové sazby ze současných sedmi procent, bankovní rada ale může mít obavy z dosud neznámého rozsahu lednové úpravy ceníků a jejího dopadu na inflaci. Většina odborníků nicméně čeká, že ve čtvrtek ČNB sazby o 0,25 procentního bodu sníží. Vyjádření členů bankovní rady pro média byla nejednoznačná.

  Bartoš: O kompenzacích pro podnikatele rozhodneme v nejbližších dnech

Základní úroková míra je od loňského června na sedmi procentech. V listopadu ČNB poprvé jednala o jejím poklesu o čtvrt procentního bodu. Návrh ale v sedmičlenné bankovní radě podpořili pouze viceguvernér Jan Frait a člen rady Tomáš Holub.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 24,55 24,50
Kč/USD 22,34 22,34

Zdroj: Patria Online

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com