Pavel vyjádřil soustrast příbuzným obětí, evropští politici kondolují Česku

Prezident Petr Pavel vyjádřil hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze. Na sociální síti X také poděkoval občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek. Prezidentská kancelář zároveň na téže síti uvedla, že se Pavel urychleně vrací ze služební cesty z Francie. Hned po návratu do Česka se setká s bezpečnostními složkami státu.

Při dnešní střelbě v budově FF UK v centru Prahy zemřelo 11 lidí včetně útočníka, uvedla pražská záchranná služba na síti X.

„Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost,“ uvedl Pavel.

Fico a Orbán kondolovali blízkým obětí střelby na FF UK v Praze

Pomoc České republice nabídl slovenský premiér Robert Fico ve své reakci na dnešní tragickou střelbu na Filozofické fakultě pražské Univerzity Karlovy. Stejně jako jeho maďarský kolega Viktor Orbán také kondoloval blízkým deseti obětí. Orbán uvedl, že se za rodiny obětí modlí.

„Stojíme v této náročné situaci při našich českých bratrech a jsme připraveni poskytnout jakoukoli pomoc, která by zmírnila následky této hrozné tragédie,“ napsal na facebooku Fico.

Orbán střelbu označil za ohavnou. „Jsem hluboce šokovaný. Mé myšlenky a modlitby patří rodinám pozůstalým po obětech,“ napsal na sociální síti X.

Zelenskyj vyjádřil lítost nad střelbou v Praze, raněným popřál uzdravení

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil lítost nad dnešní střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Rodinám obětí dal najevo soustrast a zraněným popřál brzké uzdravení.

„Upřímnou soustrast rodinám obětí. Zraněným přeji brzké uzdravení,“ napsal Zelenskyj na sociální síti X. Podtrhl, že oběťmi se stali nevinní lidé.

  ČR objednala vakcínu proti covidu pro děti od pěti let, čeká na schválení

Německou ministryni vnitra střelba v Praze šokovala, myslí na české sousedy

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová je šokována střelbou v Praze. Na sociální síti X napsala, že v této těžké hodině myslí na české sousedy a přátele. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková na X uvedla, že útok uprostřed Prahy zasáhl srdce Evropy. Česky pak vyjádřila Česku soustrast.

„Dorazily k nám šokující zprávy o vícero mrtvých na univerzitě v Praze. Myslím na oběti a zraněné. Našim českým sousedům a přátelům vyjadřujeme v této těžké hodině solidaritu a účast,“ napsala Faeserová.

„Útok uprostřed Prahy zasáhl srdce Evropy. Truchlíme. Myslíme na rodiny a přátele obětí a vyjadřujeme jim hlubokou soustrast,“ uvedla Baerbocková. Svému českému kolegovi Janu Lipavskému pak česky vzkázala, že na Čechy myslí. „Upřímnou soustrast Vám všem,“ dodala česky.

Německá média střelbu v Praze bedlivě sledují. O incidentu informovaly na svém webu všechny přední deníky a magazíny a zprávu odvysílaly také hlavní zpravodajské televize.

Šéfka EK, evropští politici jsou šokování střelbou v Praze, vyjadřují soustrast

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes v reakci na střelbu v Praze uvedla, že je šokována „nesmyslným násilím“, které si vyžádalo několik lidských životů, a vyjádřila soustrast rodinám obětí. Šéfka exekutivy EU to uvedla na svém účtu na síti X.

„Vyjadřuji upřímnou soustrast rodinám obětí a celému českému národu,“ uvedla von der Leyenová na síti X v reakci na střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v centru Prahy, při níž podle pražské záchranné služby zemřelo 11 lidí včetně útočníka a devět lidí utrpělo vážná zranění.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová uvedla, že je útokem na UK v Praze hluboce zděšena. „Je srdcervoucí vidět jednu z nejstarších evropských univerzit jako dějiště teroru. V myšlenkách jsem s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným. Evropa stojí při Česku,“ uvedla Metsolaová na síti X.

  Protivládní protest tisíců lidí trval v centru Prahy zhruba 2,5 hodiny

Zármutek nad střelbou v Praze a soustrast rodinám obětí vyjádřili mezi jinými také francouzská premiérka Élisabeth Borneová, nizozemský premiér Mark Rutte, belgický premiér Alexander De Croo, moldavská prezidentka Maia Sanduová i další hlavy evropských států či vlád.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com