Moskva vyhodila do povětří Kachovskou přehradu, tvrdí Kyjev. V ohrožení jsou tisíce lidí

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu v okupované části jižní Ukrajiny. Některým oblastem může hrozit zaplavení. Informuje o tom dnes agentura Ukrinform. Informace o zničení velké přehrady, které se už dříve šířily na sociálních sítích, potvrdila také ruská agentura TASS. Agentura Reuters s odvoláním na TASS a proruského činitele v oblasti napsala, že Záporožské jaderné elektrárně zatím kvůli zničení přehrady, z níž čerpá vodu pro svůj chladící systém, nehrozí kritické nebezpečí.

„Ruské okupační síly vyhodily do povětří vodní elektrárnu Kachovka. V současné době zjišťujeme rozsah škod, rychlost a objem vody a pravděpodobné oblasti zaplavení,“ uvedlo na telegramu ukrajinské jižní velitelství. Rusko obvinění odmítá. Podle něj stojí naopak za útokem ukrajinská strana.

Hladina v nádrži klesá podle ukrajinských úřadů tempem asi 15 centimetrů za hodinu. Chersonská regionální správa uvedla, že hladina vody dosáhne kritické úrovně za pár hodin a začala evakuovat obyvatelstvo z nebezpečných oblastí. Podle agentury TASS by se zničení přehrady mohlo dotknout až 80 obcí. Ruskem dosazení činitelé v oblasti, která je zčásti okupovaná, ovšem tvrdí, že evakuace zatím není potřeba.

V ohrožení je desítky měst a stovky tisíc lidí. Kromě toho, nádrž zásobuje vodou poloostrov Krym, je voda z přehrady také používána v chladicím systému Záporožské jaderné elektrárny, která je největší v Evropě. Přehrada, též přezdívaná Kachovské moře, leží na ploše 2155 km², česká přehrada Lipno má pro srovnání rozlohu 48,7 km².

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na sociální síti telegram napsal, že se Rusko zničením Kachovské přehrady dopustilo „ekocidy“, ale ukrajinské úřady pracují na zajištění bezpečnosti obyvatel. Zmínil také hrozby, které útok představuje pro elektrárnu.

Podle Dany Drábové, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, by ovšem zničení přehrady nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny. „Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno ze velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám,“ vysvětlila.

  "Podivný útok" na Kivstar a Gerasimovova doktrína: ukrajinský spis, který viděla La Stampa, varuje Západ před ruskou asymetrickou válkou

Starosta Nové Kachovky, dosazený Ruskem, zprávy o bombardování přehrady a vodní elektrárny označil nejdříve za nesmysl a poznamenal, že všude ve městě je klid a ticho. Agentura TASS ale nedlouho poté uvedla, že přehrada je skutečně zničená a citovala tohoto starostu, podle něhož za tím stálo ukrajinské ostřelování a „teroristický útok“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už loni v říjnu uvedl, že Rusko chystá na Kachovské přehradě útok, který by mohl vést k zatopení Chersonu, který leží nedaleko, i desítek dalších obcí. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že útok na přehradu plánuje Ukrajina.

Rusko v noci na úterý znovu útočilo na Kyjev, na který podle zdejších představitelů směřovalo přes 20 raket, které se ale podařilo sestřelit. Útoky byly hlášeny také z Charkova. Letecký poplach platil dočasně opět na celém území Ukrajiny, informují agentury Ukrinform a Reuters.

Vitalij Kličko, starosta ukrajinské metropole, která je v posledních týdnech terčem nočních útoků pravidelně, uvedl, že výbuchy, které se v Kyjevě ozývaly, byly způsobeny zásahy protivzdušné obrany proti ruských útočným prostředkům. „Všechny byly sestřeleny,“ doplnil později šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

Zdroj: Forum24

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com