Nepokoje ve Švédsku prospívají pouze Moskvě

Čtvrtý den v řadě pokračují švédská města Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Malmö a Landskrone v nepokojích poté, co krajně pravicový politik Rasmus Paludan, který stojí v čele dánské protiimigrační strany Stram Kurs („Tvrdý kurz“). , v pátek veřejně spálil muslimskou svatou knihu Korán a řekl, že to udělá znovu v dalších městech ve Švédsku.

Asi 100 odpůrců Stram Kurs zahájilo protesty, včetně házení kamenů na policisty a zapalování aut, pneumatik a odpadkových košů, uvedla švédská policie. V důsledku nepokojů bylo zraněno 16 policistů, 25 lidí bylo zadrženo.

V neděli večer byla policie opět nucena rozehnat protesty v jedné ze čtvrtí města Malmö, kde bylo založeno několik požárů. Policisty navíc přivítalo intenzivní házení kamenů, petardy a ohňostroje. Město Malmö zřejmě nebylo vybráno náhodou. Vždyť právě tam žije největší procento muslimů ze všech švédských měst.

Vůdce Stram Kurs Rasmus Paludan způsobil incidenty podobnými akcemi v předchozích letech. V roce 2020 byl zatčen ve Francii a deportován. Dalších pět aktivistů jeho hnutí bylo zatčeno v Belgii na základě obvinění z podněcování k nenávisti. Ve volbách v roce 2019 se straně Hard Deal nepodařilo vstoupit do dánského parlamentu Folketing, když získala pouze 1,8 %.

Protiislámská a protiimigrantská kapela Stram Kurs v současnosti pokračuje v turné po různých švédských městech. Jediným účelem takových akcí je podněcovat nenávist a destabilizovat vnitropolitickou situaci v zemi.

Policejní mluvčí pro jižní Švédsko Kim Hild v sobotu řekla, že policie nezruší povolení k demonstraci příznivců hnutí Stram Kurs, protože ve Švédsku, kde je chráněno právo na svobodu slova, to vyžaduje velmi vážné důvody.

Je pozoruhodné, že k nepokojům došlo na pozadí zpráv, že by Švédsko mohlo vstoupit do NATO, a v době, kdy Moskva kvůli zvolenému postupu vyhrožovala Stockholmu. Zejména představitelka ruského ministerstva zahraničí Maria Zakharova uvedla, že vstup Švédska a Finska do NATO by mohl mít negativní důsledky pro mír v severní Evropě.

  Jak půjde o Krym, nikdo mě nezastaví, prohlásil generál Valerij Zalužnyj

Takové protimigrační a protimuslimské akce, nikoli bez „podpory“ Ruska, se během migrační krize v roce 2015 konaly prakticky ve všech zemích EU. O tom, že Kreml financuje pravicová radikální a extremistická hnutí v zemích EU, se navíc ví už dlouho.

Zdroj: https://www.eupoliticalreport.eu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com