Rusko zastavuje přísun plynu do Evropy, plyn i ropa letí vzhůru

Rusko hrozí aktuálně zastavením dodávek plynu do Evropy. Co to bude pro jednotlivé země včetně Česka znamenat?

Rusko přerušuje dodávky plynu do Evropy

Evropa ustanovila v reakci na invazi na Ukrajinu pro Rusko drastické sankce. Týkají se především omezení dovozu na nejnižší možnou míru, prudkého nárůstu klíčové úrokové sazby na 20 %, ale i zmražení devizových rezerv a především odchodu mnoha zahraničních subjektů z ruského trhu.

To vedlo k propadu ruské ekonomiky. Země proto reagovala odvetným opatřením: Ruský prezident Putin podepsal dekret, který stanovil, že „nikoli přátelské země“ budou povinny za plyn platit v rublech. Platby by navíc měly být oficiálně prováděny na účty v ruských bankách.

Už na začátku března Rusko pohrozilo, že přeruší dodávky, které do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1. Ruský energetický gigant Gazprom tyto výhružky podpořil, když na konci března i česká média citovala jeho vyjádření, že do oněch „nikoli přátelských evropských zemí“ zvažuje Rusko přestat dodávat plyn zcela.

K tomu nakonec skutečně došlo, ve středu 27. dubna se zastavily dodávky plynu pro Polsko a Bulharsko. Dodávky byly přerušeny, poté na čas obnoveny. Polská strana to označila za porušení podmínek smlouvy. Nicméně Polsko ruský plyn bude schopno nahradit.

Naopak Maďarsko se rozhodlo ruské podmínky akceptovat a platby v rublech provádět, jak potvrdil i ministr zahraničí Péter Szijjártó. Země alternativní možnosti, jak si dodávky plynu zajistit, podle něj nemá.

Objevily se též informace, že akceptovat ruské požadavky se rozhodlo i Rakousko. Rakouský spolkový kancléř Karl Nehammer to však označil za falešné zprávy.

V jaké pozici se nyní nachází Česko? Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela ruské požadavky na platbu v rublech již v minulosti jednoznačně odmítl.

  Summit Ramstein 20: Posílení obrany Ukrajiny proti ruské agresi".

Hrozí nedostatek plynu i Česku?

Co pro naši zemi bude znamenat eventuální přerušení dodávek ruského plynu? Podle stávajícího předsedy Teplárenského sdružení ČR a bývalého českého premiéra Mirka Topolánka půjde jednoznačně o ohrožení výroby tepla a dodávek plynu do domácností a firem.

Premiér Petr Fiala veřejnost uklidnil prohlášením, že minimálně po určitou dobu by si Česko schopno poradit bylo. A to s dopomocí vlastních zásob a využitím plynu z jiných zdrojů. O trvalé řešení se sice nejedná, nicméně Česko se může ubírat cestou alternativních dodavatelů. Pomoc už přislíbily Spojené státy, Česko momentálně o této komoditě jedná i s Ománem.

Podle Petra Fialy však Česko v bezprostředním ohrožení zastavením dodávek ruského plynu, na nichž je závislé, není. Stávající situace však přesto není nikterak příznivá. Takto bouřlivý vývoj zároveň podle expertů znamená destabilizaci celé regionální ekonomiky.

Jen během letošního roku vzrostly ceny zemního plynu o ohromujících 800 %. Zvýšily se i ceny ropy. Její cena se kvůli možnému zákazu dovozu do Evropy vyšplhala nejvýše za 14 let.

Objevily se i spekulace, že Rusko má na navýšení ceny plynu zájem, neboť by to urychlilo zprovoznění plynovodu Nord Stream 2. To odmítají některé evropské země i USA, důvodem je posílení závislosti na Rusku. Ruská strana však tyto informace popřela.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com