Sovětská taktika buldozeru. Rusové postupují Donbasem pomalu, míří sem další jednotky

Více než týden uplynul od zahájení ruské ofenzivy na Donbase. Invazní armáda útočí na východní Ukrajině ze tří směrů: ze severu z Charkova, ze severovýchodu od čerstvě dobytého města Kreminna a z východu z území samozvané separatistické Doněcké lidové republiky.

Cílem jsou dvě velká města, Slovjansk a Kramatorsk. Ruský postup je ale zatím velmi pomalý. Zatímco pod Charkovem ukrajinská obrana neměla silné pozice, na hranicích takzvané Doněcké lidové republiky Ukrajinci několik let budovali opevněnou linii.

„Rusové postupují pomalu, ale více metodicky a koordinovaně než na začátku války,“ uvádí ve své analýze washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Francouzský vojenský analytik Pascal Ausseur agentuře AFP řekl, že Rusové museli dospět k závěru, že blitzkrieg (blesková válka) nefunguje. „Proto nastupuje stará sovětská buldozerová taktika, která spočívá v pomalém mletí protivníka. Očekávám jakousi mariupolizaci celého konfliktu, místa bojů budou podobně zničená,“ připomněl Ausseur takřka kompletně vybombardovaný strategický přístav Mariupol.

Bývalý důstojník ukrajinské armády Mychajlo Samus, který ve vojsku sloužil dvanáct let a nyní pracuje v kyjevském výzkumném centru New Geopolitics Research Network, deníku Aktuálně.cz popsal, že velkou roli v obraně hrají dodávky zbraní ze Západu, včetně dělostřelectva.

„Zatím nás Rusové na Donbase ničím nepřekvapili, Kreml ale samozřejmě může ještě provést mobilizaci, má tisíce tanků a obrněnců. Válka tedy může být dlouhá, ale tato konkrétní operace potrvá v této podobě ještě několik týdnů,“ odhadl Samus s tím, že Kyjev potřebuje také protilodní zbraně, aby armáda mohla zabránit Rusům v odříznutí od moře. Masivní dodávky pomoci podle něj Ukrajincům v budoucnu umožní přejít do protiútoků.

Špatná zpráva pro Rusko

V úterý se představitelé některých členských států NATO na konferenci na americké letecké základně Ramstein v Německu dohodli, že Ukrajincům dodají i těžké zbraně. Například Berlín změnil postoj a doručí padesát strojů samohybného protiletadlového systému Gepard. Pro Ukrajince je důležité, aby eliminovali vzdušnou převahu Ruska a aby byli schopní ohrožovat jejich letouny.

  Rusové sestřelili ukrajinský letoun se zbraněmi ze Západu

„Jedním z ruských požadavků na Ukrajinu byla její demilitarizace. Po epochálním setkání s ministry obrany čtyřiceti zemí mám pro Rusko špatnou zprávu. Ukrajina je stále silnější: v množství a různosti zbraní, rychlosti jejich dodávek, ve zjednodušené logistice,“ vzkázal Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Rusové podle ukrajinského generálního štábu v posledních dnech podél celé frontové linie ve středu ovládli dvě vesnice. Do města Izjum, jižně od Charkova, přesunují další vojáky z Ruska, k hranicím se přiblížily rovněž dva oddíly vyzbrojené balistickými raketami Iskander, které jsou určené k ničení pozemních cílů, včetně systémů protiletecké a protiraketové obrany.

Nízká morálka Rusů

Západní představitelé upozorňují na nízkou morálku ruských jednotek způsobenou tuhým ukrajinským odporem. Putinovi vojáci také údajně neradi bojují v dešti, což zpomaluje jejich postup.

„Byli přesvědčeni, že válka potrvá čtyři pět dní. Že obsadí zemi celkem v klidu a uspřádají vojenské přehlídky v Kyjevě a dalších velkých městech. Namísto toho měli obrovské ztráty a myslím si, že mnoho ruských vojáků rozhodně není připraveno obětovat svůj život za něco, co hlásá v Rusku televizní propaganda. Nemají velkou motivaci bojovat, jen plní rozkazy,“ upozornil Mychajlo Samus a dodal, že pokud ruská ofenziva po Kyjevu selže i na východě Ukrajiny, bude pro ruskou státní propagandu těžké to doma vysvětlit.

Ruský expert Alexandr Chramčichin z moskevského Institutu politických a armádních analýz předpovídá dlouhé boje. „Rusko dosud nedosáhlo žádného ze svých stanovených cílů a je obtížné předpovědět, zda jich ještě v budoucnosti dosáhne,“ řekl agentuře AFP.

Náměstek britského ministra obrany James Heappey byl v televizi Sky News optimistický ohledně šancí Kyjeva na východě Ukrajiny. „Není ani zdaleka jisté, že (…) se Rusku podaří Donbas dobýt, protože ukrajinské síly mají poměrně silnou pozici a podporu Západu v podobě dodávek zbraní. Ukrajinci mají výhodu obranných pozic, které si připravili během uplynulých osmi let (od začátku války na Donbase) a pro Rusy bude velmi obtížné přes ně proniknout,“ dodal Heappey.

  Moskva přiznala 63 zabitých v Makijivce, dle Kyjeva jsou jich stovky

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com