Jak rychle svět legitimizuje současný režim v Afghánistánu?

Rada bezpečnosti OSN zařadila Taliban na seznam teroristů v roce 2003. Současný režim Afghánistánu je v mnoha zemích světa klasifikován jako teroristická organizace.

Situace na planetě se však mění prakticky kaleidoskopickou rychlostí a postavení ozbrojenců, kteří se chopili moci na afghánské půdě, se podle všeho brzy změní.

19 srpna, krátce poté, co Tálibán zajal Kábul, obsadil prezidentský palác a oznámil dobytí většiny Afghánistánu, řekl vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell, že Rusko a Čína brzy uzná Taliban “. Později sám označil Taliban za nevyhnutelné spojence při jednáních s Evropskou unií.

Pokusy Moskvy a Pekingu vyjednat s Talibanem přiznal i americký prezident Joe Biden.

Podle jeho názoru se Čína, Rusko a Írán pokusí „vypracovat nějakou dohodu“ s ozbrojenci, kteří se chopili moci v Afghánistánu. Země se nyní snaží „přijít na to, co dělat“, říká Biden.

„Čína má s Talibanem vážné otázky.“ Jsem si jistý, že se tedy pokusí s militanty uzavřít nějakou dohodu. Stejně jako Pákistán, Rusko i Írán, “řekl prezident Spojených států.

Koncem srpna americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že projednává otázku uznání Talibanu se svými spojenci a partnery po celém světě. Státní tajemník Anthony Blinken upozornil, že Taliban si musí „zasloužit“ legitimitu. K tomu musí respektovat základní práva afghánského lidu, včetně práv žen, a také bojovat proti terorismu, upustit od represí a sestavit inkluzivní vládu.

Prezident Biden však 7. září řekl, že uznání Talibanu je „velmi daleko“.

Ani z ruské strany není vše jasné. Zvláštní zmocněnec ruského prezidenta pro Afghánistán Zamir Kabulov připustil, že Moskva zváží možnost vyloučení Talibanu ze seznamu teroristických organizací, pokud tak učiní Rada bezpečnosti OSN. Ruské ministerstvo zahraničí poznamenává, že řešení tohoto problému bude záviset na akcích ozbrojenců, zdůraznili však, že Rusko s tím nebude spěchat. Kreml považuje otázku revize statusu Talibanu za předčasnou.

  Summit BRICS v Jihoafrické republice: Tvorba ekonomických aliancí uprostřed měnících se mocností

V předvečer oznámil Taliban složení jejich prozatímní vlády s tím, že jeho členové „budou usilovně pracovat na dodržování islámských pravidel a práva šaría, hájit nejvyšší zájmy země, hlídat hranice Afghánistánu a zajišťovat trvalý mír, prosperitu a rozvoj“ . “

Vzestup Talibanu k moci, přes veškerou předvídatelnost situace, se stal bleskem z čistého nebe pro světové mocnosti, a zejména pro Ameriku.

Co dělat dál a jak se budou události vyvíjet – nikdo se nezavazuje předvídat. A přestože podle Bidena je uznání Talibanu „ještě velmi daleko“, ale „vypracovat nějakou dohodu s ozbrojenci“ (opět podle prezidenta USA), zdá se, že nejen Čína, Rusko a Pákistán se už snaží.

Ve skutečnosti se všechno děje, ale uznání, a tedy legitimizace současné afghánské vlády vnějším světem a, což je pro Taliban velmi důležité, lidmi v Afghánistánu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com