RF spojuje jednotky. Tentokrát do Běloruska. Moskva říká – učení.

Od 21. července začaly do Běloruska přicházet sledy s vojenským vybavením a vybavením z Ruské federace. Toto je první várka kontingentu, který Kreml přesouvá na území svého západního souseda, „aby se připravil na vojenská cvičení„ Západ-2021 “.
Společná strategická cvičení ozbrojených sil Běloruské republiky a Ruské federace se budou konat na cvičištích obou zemí od 10. do 16. září.

Podle ústředí obou účastníků je tématem cvičení „Využití seskupení vojsk (sil) v zájmu zajištění vojenské bezpečnosti státu Unie.“
Během školení bude rozpracována problematika využití společných útočných skupin v městských podmínkách. Rovněž se plánuje vyhodnocení účinnosti nových a modernizovaných zbraní.

Zapad-2021 je největší strategické cvičení v Rusku a Běloruské republice, zahrnující všechny druhy vojenského vybavení. Plánuje se vypracování společných akcí na zemi i ve vzduchu s celkovým počtem více než 5 tisíc úkolů, z toho polovina v noci.

Ruská garda se rovněž připravuje na společné bělorusko-ruské výcvikové tábory. V rámci přípravy na tuto akci Moskva uspořádala další vojenské cvičení – „Slovanské bratrstvo – 2021“.

Rusko a Bělorusko se dohodly, že začátek roku 2021 uspořádají na začátku roku. Hlavním výsledkem výcvikového tábora bude podle náčelníka Generálního štábu ruských ozbrojených sil generála Valery Gerasimova „zajištění připravenosti ozbrojených sil Běloruska a Ruské federace bránit stát Unie a demonstrace společné schopnosti obou zemí. “

Podle ministra obrany Ruské federace: „Tato cvičení se stanou hlavním výsledkem akademického roku 2021 v ruské armádě.“ Přímo před manévry bude předcházet komplex speciálního výcviku armády

Činnost Ruské federace se stala známou jejím sousedům. V březnu tedy už Moskva spojovala jednotky západním směrem a soustředila je na hranici s Ukrajinou.

Poté hlasy Kremlu hovořily také o přípravě cvičení. Je pravda, že po jejich dokončení zůstala většina jednotek na hraničních hranicích, a to i přes prohlášení ministra obrany Ruské federace – Šojgua. Ze 100 tisíc stáhla Moskva asi 12 tisíc vojáků.

  Kyjev a Praha zakládají společnou výrobu vojenské techniky

Co to všechno znamená? A proč Moskva tak intenzivně provádí vojenská cvičení?

Obecně platí, že militaristická politika Kremlu nikoho nepřekvapuje. I v těch nejhladovějších letech pro svoji populaci pokračovala Moskva v budování své armády. Například v bývalém SSSR, kde byl nedostatek spotřebního zboží, pracoval stát pro vojensko-průmyslový komplex (70% produkce).

A nyní Kreml navzdory poklesu životní úrovně svých občanů nadále vrhá všechny své síly do vyzbrojování a zastrašování svých sousedů.

A je třeba se bát, i přes nízkou technickou úroveň Ruska. Koneckonců, pokud analyzujete události všech vojenských kampaní, kterých se Moskva zúčastnila, všechny začaly „cvičením“.

Tak tomu bylo v roce 2008 s Gruzií, v roce 2014 to bylo s Ukrajinou, dokonce i Putinův nástup k moci v roce 2000 byl doprovázen zastrašováním občanů. Je pravda, že potom vyděsil své krajany, vyhodil do vzduchu obytné budovy a obvinil z toho Inguša, což byla záminka pro „malou vítěznou výhru“ Kremlu v Ichkeria, což otevřelo cestu bývalému Čekistovi k prezidentskému úřadu.

Proto, aby vyděsil a zastrašoval ty, kteří jsou blízko – Putin miluje. A on může. A pokud jsou obyvatelé Ruska na to již zvyklí a Ukrajina se s tím naučila žít, pak si ostatní sousední země ruského státu musí zvyknout.

Co je Bělorusko pro Rusko? Při analýze vztahů mezi Putinem a Lukašenkem můžete hodně mluvit o jejich ekonomické a politické interakci, ale z geopolitického hlediska je důležité, že Bělorusko pro Rusko je 1200 km od hranice s EU.

Ano, je to tak, protože Ruská federace a Běloruská republika jsou „de iure“ státem Unie, takže mluvíme o bezprostřední hrozbě pro Evropskou unii. Putin touží po velikosti, protože podle petrohradského gopniku „strach znamená respekt.“ (Tento výraz je vhodný, pouze pokud Evropan rozumí výrazu „gopnik“, pokud ne, odstraňte podtržený výraz). Je nyní nepravděpodobné, že by Putin otevřeně demonstroval sílu přímo na hranici s Polskem nebo Litvou, ale toto je výzva, kterou podle odborníků musí Západ slyšet.

  "Významné posuny" ve válce Ruska proti Ukrajině v roce 2024". Očekávání českého prezidenta.

Kromě toho je název cvičení velmi výmluvný – „West-2021“. Vezmeme-li v úvahu taktiku Kremlu, jednat s útoky, dělat možná ne rozsáhlé, ale spíše arogantní a cynické věci – od Moskvy můžete očekávat cokoli.

Evropa si ale v každém případě musí pamatovat, o koho jde. To je také důležité s ohledem na napětí na bělorusko-litevských hranicích. Lukašenko, který ve skutečnosti vyhlásil studenou válku ve Vilniusu a požaduje, aby litevské velvyslanectví v Minsku bylo omezeno na minimum (prakticky uzavřeno), nadále zhoršuje situaci, nyní s pomocí uprchlíků, záměrně je vysílá do sousední Litvy a pomáhá překročit hranice nelegálním způsobem.

To v EU již vytváří určité otázky, kterými je třeba se zabývat.

A tady jsou učení. Nikdo neví, jaké jsou skutečné motivy a cíle Moskvy. V každém případě však Evropa pečlivě sleduje všechny přípravy na tato učení a poté jejich samotný průběh. Protože je velmi důležité včas a adekvátně reagovat na výzvy, které mohou nastat během bojů ruské a běloruské armády.

A vzhledem k tomu, že Zapad-2021 je plánován na období před parlamentními volbami v Rusku, naznačuje to, že faktor překvapení se významně zvyšuje.

Hodnocení pro-putinského Jednotného Ruska má koneckonců velmi nestabilní ukazatele a „malá vítězná válka“ může být pro myslitele Kremlu velmi užitečná.

Autor:Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com