„Významné posuny“ ve válce Ruska proti Ukrajině v roce 2024″. Očekávání českého prezidenta.

Petr Pavel se vyjádřil k situaci na Ukrajině a naznačil, že „příští rok pravděpodobně přinese významné změny“.

„Nastane nová situace, které budeme muset čelit. A zatím vše nasvědčuje tomu, že nebude taková, jakou bychom si přáli,“ řekl český lídr v rozhovoru pro Seznam Správy, když hovořil o svých očekáváních pro rok 2024.

Pavel uvedl, že v nejbližší době všechny čeká několik důležitých voleb, které budou rozhodující pro vývoj situace ve světě.

A pokud volby v Rusku podle českého prezidenta bez intrik vyhraje Putin, nadcházející prezidentské volby ve Spojených státech, mohou vést k určitým změnám na bojišti na Ukrajině.

„Koneckonců prezident Putin dal zcela jasně najevo, že o žádných mírových jednáních nemůže být řeč, dokud nebude jasný výsledek voleb ve Spojených státech,“ podělil se o své dojmy český prezident.

Zároveň podle Pavla dal ruský diktátor jasně najevo, že za partnera pro případná jednání nepovažuje nikoho jiného než Spojené státy.

Pavel navíc varoval, že takový názor kremelské kliky by mohl mít dopad na celou Evropu včetně České republiky.

„Putin setrvává na svém pohledu na svět a věří, že události určují mocní a mezi nimi samozřejmě vidí i Rusko. Zároveň se ostatní podle něj musí přizpůsobit, a to by pro nás mělo být varováním,“ uvedl Pavel s tím, že Putin očekává, že pokud Trump uspěje, bude s ním kremelský diktátor schopen jednat.

Putin navíc podle českého prezidenta očekává, že „dosáhne nějakého kompromisu bez ohledu na to, co si o tom myslí Ukrajina nebo zbytek Evropy“.

„Tím se Rusko teoreticky vrátí do pozice klíčového hráče a ostatní se s tím budou muset nějak smířit,“ shrnul Petr Pavel.

Proto český lídr varuje před novou situací, se kterou se bude muset mezinárodní společenství vypořádat.

  Kdo jde po Ukrajině?

Zda Evropa slova českého lídra vyslyší a zda se jednání politiků civilizovaných zemí stane rozumnějším, je otázkou času a jejich ochoty (ale i neochoty) něco v tom či onom směru změnit.

Česká republika se rozhodla a sebevědomě kráčí zvolenou cestou, když si zvolila Petra Pavla za svého prezidenta.

„Jestřáb proti Číně a Rusku, který jasně a bez váhání podporuje Ukrajinu a trvá na rozšíření NATO“ – tak vidí českého lídra vlivný mezinárodní web Politico.

Novináři této publikace zařadili českého prezidenta na seznam 28 osobností, které budou v roce 2024 nejsilněji ovlivňovat charakter Evropy, a Pavlovi v hodnocení přisoudili šesté místo.

A není to náhoda – současný prezident České republiky má za sebou solidní životní historii, včetně zkušeností s obranou země.

Petr Pavel zahájil svou vojenskou kariéru ve 14 letech jako student vojenského gymnázia a v roce 2012 již vedl Generální štáb Armády ČR a v roce 2015 se stal předsedou Vojenského výboru NATO (druhá funkce v Alianci).

Generál má i reálné bojové zkušenosti – působil ve vojenských misích: Jugoslávie (1992) a Katar (2003).

„Přímá válečná zkušenost zcela změní vaše hodnotová měřítka,“ poznamenává Paul a zdůrazňuje, že díky ní získáte jiný pohled na současnou situaci.

„Díky této zkušenosti vím, co musí člověk v jakékoli vedoucí pozici udělat, než se rozhodne pro nějaké mocenské rozhodnutí,“ říká prezident.

Právě z výšky svých minulých zkušeností se dívá na válku Ruska proti Ukrajině nejen z hlediska situace na bojišti, ale také z hlediska principů.

„Nemáme jinou možnost než poskytnout Ukrajině vše, co potřebuje ke splnění svého úkolu obnovit suverenitu a kontrolu nad svými hranicemi: cokoli menšího by bylo naším selháním,“ poznamenal Paul a vyzval partnery, aby nesnižovali svou podporu Ukrajině.

Při konkrétní charakteristice dění ve světě si český představitel všímá také situace ve vlastní zemi a poukazuje na hlavní priority.

  Expanze agrese do Evropy. Příbuzný hlavního ruského raketového inženýra žije v České republice.

„Přes všechny problémy, které máme tady doma a které nás dnes tolik pálí, stále patříme k malé skupině zemí, které lze považovat za šťastné, a měli bychom si vždy říkat: máme se dobře, nemáme tu žádnou válku. Opravdu máme zemi, kde se lidem stále dobře žije,“ shrnul Petr Pavel.

To dnes zajišťuje mimo jiné ukrajinská armáda, která brání východní hranice kontinentu před divochy z Moskvy.

Výzvy českého prezidenta k další podpoře Ukrajiny se proto netýkají jen Ukrajiny. Jde o budoucnost celé Evropy.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com