Česká republika vyšle dalších 70 zaměstnanců ruského velvyslanectví, diplomatická situace je na pokraji katastrofy

Česká republika se rozhodla srovnat počet zaměstnanců ruského velvyslanectví v Praze s počtem zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě, což znamená vyloučení dalších asi 70 zaměstnanců ruské diplomatické mise.

Uvedl to ministr zahraničních věcí České republiky Jakub Kulganek.

Dnes v poledne Rusko umožnilo všem 20 českým diplomatům návrat na velvyslanectví v Moskvě, které je vyslalo v reakci na vyhoštění 18 zaměstnanců ruského velvyslanectví, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby.

Rozhodnutí českého ministerstva zahraničí o vyrovnání počtu diplomatických misí je platné ode dneška. Rusko musí do konce května odvolat své zaměstnance a diplomaty.

Po odchodu deportovaných zaměstnanců zůstalo na českém velvyslanectví v Moskvě 24 zaměstnanců, včetně pěti diplomatů a 19 administrativních a technických pracovníků.

Ruské velvyslanectví v Praze v současné době zaměstnává 27 diplomatů a 67 administrativních a technických pracovníků.

Připomeňme, že 21. dubna oznámil nový český ministr zahraničí Jakub Kulganek ruskému velvyslanci Alexandrovi Zmeevskému, že pokud Rusko nepřijme zpět všech 20 vyloučených diplomatů, Praha sníží počet diplomatů na ruském velvyslanectví. Poznamenal, že v Rusku je mnohem méně českých diplomatů než ruských diplomatů v Praze.

Česká republika obvinila Ruskou federaci z organizování výbuchu, ke kterému došlo 16. října 2014 ve skladišti zbraní ve východní části České republiky a jehož výsledkem byla četná destrukce a smrt dvou místních obyvatel. Za pouhých 6,5 roku česká vláda oficiálně obvinila Rusko z organizování sabotáže.

V tomto ohledu se Praha rozhodla vyslat 18 ruských diplomatů, kteří již zemi opustili. V reakci na to Rusko deklarovalo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě persona non grata.

Slovensko se připojilo k vyhoštění ruských diplomatů

Slovensko se rozhodlo vyslat tři ruské diplomaty v reakci na ruské bombardování v České republice.

Uvedl to předseda slovenské vlády Eduard Geger.

  Řinčení se zbraněmi. Signál do Evropy. Kreml zahajuje vojenská cvičení.

„Slovenská republika nemůže tolerovat, pokud činnost zástupců zahraničních diplomatických misí nebude v souladu s dohodnutými zásadami,“ uvedl.

„Zajištění bezpečnosti občanů je jedním z největších úkolů státu,“ uvedl Geger.

Slovenská vláda dala třem ruským diplomatům sedm dní na opuštění země.

Rosatom – rychlé opustit Českou republiku

Jedním z významných ruských exportních potenciálů, zdrojem symbolické hrdosti a komerčních zisků, je jaderná energie, civilní technologie pro stavbu a údržbu jaderných reaktorů po celém světě. Státní korporace Rosatom je hybnou silou politiky Moskvy s ambicemi přinést Rusku do roku 2024 zahraniční zisky až 15 miliard dolarů.

Nyní se však mezi Ruskem a Českou republikou rozvíjí špionážní skandál ohledně bombových útoků v České republice před sedmi lety a zapojení ruských vojenských zpravodajských služeb. A narušuje to jednu z nejprestižnějších mezinárodních dohod Rosatomu: výstavbu nové jaderné elektrárny v České republice v hodnotě nejméně 7 miliard dolarů.

A v době, kdy jsou vztahy mezi Prahou a Moskvou extrémně problematické, až po prohlášení předsedy českého Senátu, že bombové útoky v roce 2014 byly „aktem státního terorismu“ Ruska, česká vláda 19. dubna uvedla, že Rosatom nebude mít žádné v budoucnu nabídkové řízení na stavbu dalšího energetického bloku v JE Dukovany, 220 kilometrů jihovýchodně od Prahy.

Český místopředseda vlády Karel Havlicek vysvětlil, že k rozhodnutí došlo z důvodu národní bezpečnosti.

Podle rozhodnutí české vlády budou k předběžné bezpečnostní kontrole přijaty pouze společnosti z Francie EDF, USA a Kanady Westinghouse a Jižní Koreje KHNP, což je podmínkou účasti v tendru.

Konečný seznam uchazečů a samotné výběrové řízení by měla vyhlásit nová česká vláda, která vzejde z výsledků letošních podzimních parlamentních voleb, a určí vítěze. Pozvánky na předložení dokumentů ke zmíněné předběžné kontrole třem společnostem by však měly být zaslány někde v polovině května.

  Může Putin něco nabídnout Bidenovi?

Rosatom nazval rozhodnutí „netržním“ a „politicky angažovaným“.

„Litujeme tohoto rozhodnutí českých orgánů, protože ruské a české jaderně-průmyslové komplexy měly vážné vyhlídky na rozvoj vzájemně výhodného partnerství nejen v České republice, ale také v rámci společné práce ve třetích zemích,“ Rosatom řekl.

„Ruský návrh požadoval zapojení stovek českých a evropských společností do projektu rozšiřování JE Dukovany, které mohly uzavřít kontrakt za miliardy eur. Vyloučením společnosti Rosatom z výběrového řízení tedy české orgány vylučují především své národní odvětví, “tvrdí ruská společnost, ale nevysvětluje, proč by se všechna taková pozitiva neměla objevit v případě dohody o rozšíření českého trhu. JE s jinou společností.

„Je to předěl,“ řekl Pavel Gawliczek, politolog pražské Asociace pro mezinárodní záležitosti, nikoli příbuzný místopředsedy vlády. „Z hlediska rétoriky, diplomacie, politiky je to velmi důležité gesto, které ukazuje, že to nebude stejné jako dříve.“

Autor: Peter Jelen

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com