Česko se brání Rusům a Bělorusům

Vláda ČR schválila návrh ministerstva zahraničí rozšířit ustanovení o neudělování víz a povolení k pobytu na Rusy a Bělorusy.
Rozhodnutí mění takzvaný zákon „lex Ukrajina“, který parlament přijal v květnu. Zakazuje přijímání žádostí o víza a povolení k pobytu od občanů agresorské země a jejího satelitu.

Takové rozhodnutí, jak uvádí Ministerstvo spravedlnosti ČR, je určeno k ochraně zahraničněpolitických zájmů a zajištění bezpečnosti České republiky. Účelem takových akcí je vyvinout tlak na Ruskou federaci a Bělorusko, které podporuje Moskvu ve válce proti Ukrajině, aby ukončily nepřátelství.

Zákaz bude platit do konce března 2023. Humanitární víza jsou, jak známo, osvobozena. Omezení navíc nepodléhají ani Rusové a Bělorusové, kteří již povolení k pobytu mají a chtějí si jej prodloužit, stejně jako rodinní příslušníci cizinců s povolením k pobytu v ČR.
Vydávání víz Rusům některými zeměmi EU – Českou republikou, Litvou a Estonskem – bylo zastaveno po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Výjimkou byly zvláštní případy.

Kromě toho, že Praha tímto způsobem hájí své vlastní zájmy, projevuje solidaritu s Ukrajinou a vysílá jasný vzkaz jak do Kyjeva, tak do Moskvy.

Navíc jde o příklad pro vlády ostatních zemí EU, které se často omezují pouze na ujištění a sliby.

Česká republika od prvních dnů ruské invaze na Ukrajinu nejen deklarovala, ale také projevovala skutečnou podporu Kyjevu. Praha se tedy stala první, která dodala tanky na Ukrajinu, o což Zelenskyj bezvýsledně žádal.

Nutno podotknout, že zatímco velcí hráči evropského i světového zákulisí pouze přemýšlejí o tom, zda je vůbec nutné Ukrajinu zásobovat zbraněmi a jakými, česká vláda již třetí den války, schválilo rozhodnutí dodat Kyjevu vojenskou techniku ​​v hodnotě 400 milionů korun.

Praha navíc ještě před začátkem války deklarovala připravenost přijímat uprchlíky z Ukrajiny a poskytovat humanitární a další potřebnou pomoc.

  S kým bojuje Kreml a je Rusko připraveno bojovat navždy?

K tomu musíme přidat odhodlání české vlády pomoci Ukrajině nejen na národní úrovni.

Vzhledem k tomu, že od 1. července přebírá štafetu v EU Praha, řadí Čečenská republika politiku pomoci Kyjevu mezi priority svého pololetního vedení.

Jak uvedl český premiér, při představení programu aktivit země se poválečná obnova Ukrajiny stane jednou z priorit České republiky během předsednictví v Radě Evropské unie.

„Můžeme říci, že po ruské agresi na Ukrajině svět už nikdy nebude jako dřív. Chceme se podílet i na jeho výstavbě,“ zdůraznil Fiala.
Rozhodnutí o prodloužení nevydávání povolení k návštěvě České republiky a pobytu v ní pro občany agresorské země a jejích podpůrných států je ukázkou společného evropského postoje, který vychází z pochopení, že „svět se změnil. “

A Moskva to změnila a přinesla svůj „ruský svět“ do Evropy. Co to je, civilizovaná společnost viděla v Buchu, Irpenu, Gostomelu a dalších městech Ukrajiny.

Dnes Ukrajinci, chránící se před moskevskými nájezdníky, zachraňují celou Evropu před kremelskými šílenci. A úkolem všech evropských zemí je být v tuto chvíli s Ukrajinou.

Za mír na Ukrajině, v každé jednotlivé zemi EU a za budoucnost Evropy jako celku.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com