Dohoda mezi USA a Německem o Nord Stream 2. Oficiálně. Jak levný bude plyn z agresorské země pro Evropu?

„Společné prohlášení USA a Německa na podporu Ukrajiny, evropské energetické bezpečnosti a našich cílů v oblasti klimatu“ – tak se jmenuje prohlášení, jehož text byl zveřejněn na webových stránkách německého ministerstva zahraničí.

Hlavním poselstvím je, že Washington a Berlín jsou odpovědné za ruskou agresi proti Ukrajině: „Spojené státy a Německo silně podporují svrchovanost, územní celistvost, nezávislost Ukrajiny a evropskou cestu, kterou sleduje. Dnes potvrzujeme, že podnikneme kroky proti ruské agresi a ruským ničivým aktivitám na Ukrajině i mimo ni. “

„Pokud se Rusko pokusí použít energii jako zbraň nebo podniknout další agresivní opatření proti Ukrajině, bude Německo jednat na národní úrovni a vyzvat Evropskou unii, aby přijala účinná opatření,“ uvádí se v prohlášení.

USA a Německo se zavázaly spolupracovat v reakci na ruskou agresi a ruské destruktivní aktivity, včetně ruských pokusů využívat energii jako zbraň.

Opět bylo oznámeno, že Berlín a Washington podporují energetickou bezpečnost Ukrajiny, střední a východní Evropy.
Německo se zavázalo využít všechny dostupné prostředky vlivu, aby bylo možné prodloužit dohodu s Ruskem o tranzitu plynu přes Ukrajinu až na deset let. Jednání o této otázce by měla začít nejpozději 1. září.

Německo a USA současně budou prosazovat a podporovat investice do Zeleného fondu pro Ukrajinu ve výši nejméně 1 miliardy USD.
Podle prohlášení Berlín původně přispěje do fondu grantem ve výši 175 milionů USD a bude usilovat o zvýšení svých příspěvků v příštích letech.
Berlín jmenuje zvláštního zástupce na podporu dvoustranných energetických projektů s Ukrajinou a přidělí mu 70 milionů dolarů.
Pokud jde o Spojené státy, plánuje tuto iniciativu pokročit technickou a strategickou pomocí v souladu s cíli fondu.
Německo dále slibuje, že pomůže Ukrajině v kybernetické bezpečnosti, podpoří úsilí o reformu ukrajinského energetického sektoru a pomůže vyvinout možnosti modernizace ukrajinských přepravních soustav zemního plynu, stejně jako zahájí balíček opatření, která obecně podpoří ukrajinskou energetickou bezpečnost. To zahrnuje úsilí o zajištění a posílení schopnosti reverzovat plyn na Ukrajinu s cílem plné ochrany před potenciálními budoucími pokusy Ruska omezit dodávky plynu do země.

  BIS. Boj o budoucnost České republiky. Sázky jdou nahoru.

V reakci na uzavření dohody mezi USA a Berlínem zahájila Ukrajina konzultace s Evropskou komisí a Německem o Nord Stream 2.
Také společné prohlášení odohoda mezi USA a Německem uzavřená Kyjevem a Varšavou výzva k zabránění spuštění Nord Stream 2 s tím, že vytváří další politické, vojenské a energetické hrozby pro Ukrajinu a střední Evropu jako celek: SP-2 zvyšuje schopnost Ruska destruktivně ovlivňovat bezpečnost v Evropě, prohlubuje rozdíly mezi členskými státy státy NATO a EU “.

„Vyzýváme Spojené státy americké a Německo, aby adekvátně zacházely s bezpečností krize v našem regionu, jejímž jediným přínosem je Rusko,“ uvedli ministři zahraničí Ukrajiny a Polska a zdůraznili, že „Rozhodnutí vybudovat Nord Stream 2, schválený v roce 2015 několik měsíců po invazi do Ruska a nezákonné anexi ukrajinského území, vyvolal krizi důvěry v Evropu. “

Dohoda mezi USA a Berlínem o otázce Nord Stream 2 se očekávala dříve, dokonce i během návštěvy Angely Merkelové ve Washingtonu, kterou světová média nazvala „rozloučením“. A právě tento status oddálil oznámení dohody mezi Berlínem a Washingtonem – aby „nezastínil“ rozloučenou návštěvu německého kancléře v Bílém domě.

Poté se oba vůdci omezili na prohlášení o odlišných názorech na Nord Stream 2 a poznamenali, že by neměla být povolena možnost Ruska využívat energetické zdroje jako nástroj k vyvíjení tlaku na Evropu.

Washington se dlouhodobě postavil proti projektu. Od doby, kdy Obama, administrativy všech amerických prezidentů jednoznačně tvrdily, že Nord Stream 2 zvýší závislost Evropy na ruském plynu a je budován tak, aby izoloval Ukrajinu.
Americký Kongres dvakrát (v letech 2019 a 2020) hlasoval pro sankce proti projektu v rámci přijetí rozpočtu na obranu, který umožnil zastavit výstavbu plynovodu, jeho pokládání však nakonec pokračovalo.

Moskva jako protiargument vůči postoji Washingtonu prohlásila, že zájem Ameriky o Ukrajinu je pouze rozptýlení, a skutečným cílem

  Česko s Ukrajinou. Podpora bude pokračovat.

Spojených států bylo zvýšit dodávky svého zkapalněného zemního plynu do Evropy. A sám Trump, když byl ve funkci, tuto pozici potvrdil.

Autor: A.B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com