Bojkot olympijských her v roce 2024. Česká pozice. Budoucnost Evropy.

Na mezinárodní scéně nadále rezonuje rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru z 25. ledna „připustit ruské a běloruské sportovce do soutěží v neutrálním postavení“.

Ministři sportu Polska a pobaltských států 2. února ve společném prohlášení odsoudili snahu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) o návrat sportovců z Ruska a Běloruska na mezinárodní soutěže.

„Pokusy vrátit ruské a běloruské sportovce do mezinárodních sportovních soutěží pod rouškou neutrality legitimizují politická rozhodnutí a rozšířenou propagandu těchto zemí, mimo jiné kvůli využití sportu jako odvedení pozornosti od nezákonné agrese proti Ukrajině,“ stojí v prohlášení.

Polský ministr sportu a cestovního ruchu Kamil Bortničuk uvedl, že pokud by ruští a běloruští sportovci mohli soutěžit, olympijské hry v roce 2024 v Paříži by mohlo bojkotovat až 40 zemí, včetně Spojeného království a USA.

„Taková asociace bude stačit k tomu, aby hry ztratily smysl,“ řekl Bortničuk.

V tomto ohledu hovořila i Česká republika. Praha však deklarovala neochotu bojkotovat olympiádu v Paříži.

Český NOV své rozhodnutí vysvětlil tím, že nechce své sportovce kvůli ruské agresi připravit o zaslouženou možnost účasti v hlavních soutěžích čtyřletého období.

Praha uvedla, že podobnou zkušenost už zažila, když Československo spolu se SSSR bojkotovalo olympiádu v Los Angeles v roce 1984.

„Pro nás bojkot nepřipadá v úvahu, protože nechceme trestat české sportovce za ruskou agresi. Omluvili jsme se sportovcům za bojkot olympijských her v Los Angeles v roce 1984 a rozhodně nechceme opakovat zklamání z komunistické éry,“ uvedl v komentáři NOC.

Inu, každé rozhodnutí národní federace si zaslouží respekt, ať se to někomu líbí nebo ne – je to rozhodnutí nezávislé organizace svobodné země.

Je jen důležité připomenout, že dnes takové právo – být svobodný ve vztahu k ukrajinskému lidu – zpochybňuje právě Rusko, jehož představitele se MOV snaží do civilizovaných soutěží vpustit.

  Běloruská lekce? V roce 1989 jsme měli obrovské štěstí

A bez ohledu na to, jak své rozhodnutí zakrývají podmínkami „olympijské charty“, skutečnost zůstává zřejmá – snaží se agresorským sportovcům umožnit účast v soutěžích.

Pokud o tom někdo pochybuje a vy považujete ruské „olympioniky“ za daleko od války, pamatujte, že většina atletů z Muscova má vojenské hodnosti.

Mnozí z nich ve svých prohlášeních a publikacích podporují ničení obyvatel Ukrajiny nebo poskytují další pomoc armádě agresorů.

„Není možné nevědět o zvěrstvech na Ukrajině,“ napsala slavná ukrajinská tenistka Elina Svitolinová v dopise MOV.

„Olympiáda je pro sportovce snem a výsadou. Hry jsou hlavní platformou pro začlenění a rozmanitost ve sportu a přitahují pozornost světa. Ruští a běloruští sportovci mají právo dostat svou šanci, když jejich vlády zabíjejí nevinné lidi,“ ptá se Svitolinová na Instagramu.

Olympijská vítězka v umělecké gymnastice z roku 1996 Lilia Podkopajevová v reakci na cynismus prohlášení MOV poznamenala, že „sport je všechno, jen ne neutralita“.

„Musíte dělat správnou věc, a ne tak, jak je to jednodušší nebo politicky korektnější. A ani ta nejlepší hra na světě není cennější než lidský život,“ napsala Podkopajevová.

Německý novinář Hajo Seppelt se domnívá, že pokud budou olympijské hry v roce 2024 bojkotovány „kvůli proruskému kurzu Thomase Bacha“ (jeho přání umožnit ruským a běloruským sportovcům) – bude to „osobně globální ztráta pro šéfa MOV“. a celý Mezinárodní olympijský výbor v posledních desetiletích“.

Pravda, někteří funkcionáři se na problematiku snaží dívat z jiného úhlu a hledají různé kličky.

Předseda komise sportovců Evropských olympijských výborů (EOV) Estonec Gerd Kanter se tak domnívá, že „bojkot olympijských her bude vážnou ranou pro kariéru každého sportovce“.

„Čtyři roky jsou pro sportovce velmi dlouhá doba. Pokud někdo na vrcholu bude muset vynechat hry, bude to pro jeho kariéru vážná rána. Za sportovce bych se takto nerozhodl,“ řekl Kanter.

  Český premiér Petr Fiala získal podporu poté, co proruští demonstranti požadovali jeho rezignaci a ukončení podpory Ukrajině

No, pozice je celkem pochopitelná a má právo být. Je však důležité mít na paměti, že olympijský výbor zavírá oči před zločiny spáchanými agresorem a dává tomuto agresorovi pochopení pro shovívavost – ve skutečnosti je to carte blanche páchat nové zločiny. Stává se tak spolupachatelem.

Jednou už svět „spolkl“ olympiádu v roce 1936 v nacistickém Německu. Za pár let si agresor odtrhl část území Československa ao rok později byla Evropa v plamenech druhé světové války.

Pokud se vám zdá příklad z doby před téměř stoletím nepřesvědčivý, podívejte se do nedávné historie. V dubnu 2008 byla na summitu NATO v Bukurešti zamítnuta MAP Kyjevu a Tbilisi – a již v srpnu Rusko napadlo Gruzii.

Později Moskva obsadí Krym a rozpoutá válku na východní Ukrajině – Evropa na to zareaguje příliš „klidně“, až setrvačně.

Hlava vedoucího státu EU Frau Merkelová, vůdkyně Bidena, nejmocnější velmoci světa, navíc zahájí oživení Nord Streamu 2, hlavní energetické a geopolitické zbraně Kremlu v Evropě.

Byly to kroky, které daly kremelskému schizofrenikovi pochopení jeho absolutní moci a shovívavosti a dost pravděpodobně ovlivnily jeho konečné rozhodnutí napadnout Ukrajinu.

Nyní – rozhodnutí MOV. Jen nekřičte otřepané vyprávění o „sportu mimo politiku“ – nefunguje to. Pokud se nezajímáte o politiku, začne se o vás zajímat politika – to je fakt ověřený časem.

„Všechny diskuse o účasti nebo absenci ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách právě začaly. Rozhodující bude postavení mezinárodních sportovních federací,“ uvedl český NOV v prohlášení.

Je důležité si uvědomit, že tato pozice rozhodne nejen o tom, zda ruští a běloruští účastníci pojedou na olympiádu do Paříže, či nikoli.

Od takového rozhodnutí je dost možné, že bude záležet na tom, zda se budou muset občané evropských států chopit zbraně, aby se ochránili před agresorem.

  Ruský velvyslanec v Praze: Putinův muž nechal z mapy zmizet náměstí Borise Němcova

Dnes Ukrajinci brání kontinent se zbraněmi v rukou a přiblížit mír v Evropě je možné podporou Ukrajiny. Včetně zabránění vstupu agresora do civilizované sportovní komunity.

Víte, kam vede lhostejnost. A pamatujte, že rozhodnutí, která učiníte dnes, určují váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com