Jaké chyby dopustili agenti FSB při pokusu otrávit Navalného?

V minulosti Alexej Navalny mnohokrát vydal za voliči, aby je přesvědčil, hlasovat pro kandidáta, který s největší pravděpodobností porazí kandidáta strany Jednotné Rusko. Srpnová cesta na Sibiř však byla populárnímu ruskému protikorupčnímu bojovníkovi téměř osudná.

Poté, co během letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy ve čtvrtek 20. srpna zkolaboval, byl Navalnyj nejprve hospitalizován v nemocnici v Omsku. Všechno nasvědčovalo možnosti otravy, ale ruští lékaři to vyloučili. Odpověď se začala objevovat až poté, co byl převezen do Německa, kde odborníci prokázali, že Navalny byl otráven neuroparalytickými látkami, a analýza Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila stejný závěr. Závěr vyšetřování odhalil podrobnosti za tím, co se stalo a kdo by mohl být za útokem na Navalného. Kromě reportérů z vyšetřovacího webu Belling Cat se vyšetřováli také americké televizní stanice CNN, německé „Der Spiegel“ a ruského internetového portálu „The Insider“. Výsledek jejich komplexní práce, kdy přistupovali k datům z mobilního telefonu a porovnávali je s uniklou databází, odhalil nejen sled událostí v srpnu, ale také odhalil tvář podezřelého.

Podle zprávy Bellingcat následovali Navalného na silnici tři členové ruské FSB, kteří se specializují na toxické látky, a podporu poskytlo nejméně pět členů. Na tajnou operaci bude dohlížet plukovník Stanislav Makshakov. Plukovník Stanislav Makšakov dříve pracoval na Ústavu vojenské chemie ve městě Sisani, kde sovětští vědci vyvíjejí novou generaci nervových látek, včetně nováčků.

První chyba

Data z mobilního telefonu ukázala, že po rezervaci letenky 12. srpna Osipov okamžitě zavolal plukovníkovi Makshakovovi. Poté zavolal Kirilovi Vasiljevovi, řediteli Kriminologického ústavu FSB, který podle reportérů zahrnuje také tajnou laboratoř pro výrobu chemických zbraní. V příštích několika hodinách došlo ke třem dalším telefonátům mezi třemi zmíněnými agenty Markshakovem a několika dalšími členy ruské tajné služby.

  Zbraně pro Ukrajinu. Měla by Evropa pokračovat?

Jedním z nich je Michail Ševec, známý také jako „Stepanov“, druhým je Alexej Krivoshekov, který pracoval na ministerstvu obrany před nástupem do FSB v roce 2008, a třetím je bývalý zaměstnanec chemického vojenského oddělení Konstantin Kudryavtsev, který působí pod jménem Konstantin Sokolov. Kontaktovali také bývalého chirurga a člena FSB Olega Tajakina, který celou akci v Moskvě koordinoval.

Ráno 13. srpna Alexandrov, Osipov a Panjaev nastoupili do letadla na moskevské letiště Šeremetěvo a odletěli do Novosibirsku.

Údaje o poloze v jeho mobilním telefonu ukázaly, že zůstal na letišti v Moskvě a do 11:00 se odpojil od země pomocí Pecsova letadla. Nebyl však jediný, kdo sledoval Navalneho blízké spolupracovníky. Na podzim ruská televizní stanice Rentv vysílala video Pevchicha, které sledovala téměř celý den od chvíle, kdy ráno opustila Moskvu.

Následujícího dne, v pátek 14. srpna, udělal Alexandrov první velkou chybu. Přesně v 3:35 odpoledne na chvíli zapnul telefon a ukázal údaje o své poloze. V tu chvíli byl poblíž hotelu, kde si rezervoval pokoj v Pevčichové. V příštích několika dnech pokračoval v pohybu po hotelu a Navani a další členové jeho týmu dorazili do hotelu 14. srpna.

Druhá chyba

Analýza mobilních dat také ukazuje, kdy nejvíce komunikují komanda nasazená na Navalém. Bellingcat upozorňuje na dva vrcholy „zvláště aktivního“ – 16. a 19. srpna.

První okamžik expozice nastal, když byl Navalny poslední den v Novosibirsku. 17. srpna strávil se svým týmem na cestě do Tomska tři a půl hodiny, do Moskvy se vrátí 20. srpna. Po pádu se tam ale nedostal.

Podle vyšetřovatelů se druhý zmíněný vrchol komunikace mezi agenty ruské tajné služby shoduje s dobou, kdy může být otráven hlavní kritik Tomského Kremlu.

Přesně 48 minut po půlnoci udělal Alexander druhou základní chybu – znovu otevřel svůj osobní telefon. Jen jedna sekunda je dost času na to, aby se vyšetřovací tým Belling Cat z jeho mobilních dat dozvěděl, že byl jen kousek od hotelu Xander.

  V kanceláři českého prezidenta byl zničen tajný dokument kontrarozvědky

Podle toxikologů kontaktovaných CNN existuje několik způsobů otravy Navani. Jed lze také umístit do láhve s vodou a nastříkat na prostěradla, ručníky nebo šampon. Podle odborníků byl použit nový typ přistěhovalce, a může trvat až 12 hodin, než začne působit na nervový systém. Pro útočníka je však obtížné odhadnout smrtelnou dávku.

Let z Tomsku

Následujícího rána kolegové čekali na Navaniho v hale, zatímco taxi už stálo před budovou. Navalny dosáhl 6,05, o pět minut později, než byl dohodnutý čas o den dříve. Nastoupil do auta a šel na letiště.

Ve stejné době poslal Krivoshek textovou zprávu svému nadřízenému Makshakovovi, který byl v kontaktu s Tajakinem v Moskvě. Když si vyměnili další informace, z letiště Tom vzlétlo letadlo a Navani směřoval do Domodedova. Asi po půl hodině se opozici necítilo dobře. Kvůli křečím šel do koupelny, ale brzy poté upadl do kómatu, „Na začátku letu šel do koupelny, ale nevrátil se.“ Byl velmi nemocný a křičel bolestí. Neřekli, co se mu stalo, “řekl jeden z jeho kolegů Pavel Lebedev (Pavel) Řekl Lebedev.

Podle investigativních reportérů na webu Bellingcat je Navalny od roku 2017 pod dohledem FSB. Všechno to začalo, když hlavní kritici Kremlu oznámili svůj záměr čelit Vladimiru Putinovi v prezidentských volbách v roce 2018, a poté ruskí agenti pronásledovali Navaľného na nejméně 37 trasách.

Podle Navalého závěr Bellin Cat jasně ukazuje, že operaci lze provést pouze s osobním souhlasem Putina. Ve videu zveřejněném na YouTube řekl: „Vím, kdo mě chce zabít, vím, kde bydlí, kde pracují, a znám jejich skutečná jména, přezdívky a fotografie.“

Autor: Pavel Kohout

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com