Ekonomická výzva: COVID-19

pexels.com

Světová ekonomika se nestihla vzpamatovat z první vlny koronaviru, kdy druhá vlna epidemie zasáhla ekonomicky oslabené země.

O přesném počtu případů není třeba hovořit. Mnoho lidí s respiračními chorobami je doma a nespěchá do nemocnic. Důvodem pro tuto pozici může být jednoduchá opatrnost pacienta, protože každá cesta veřejnou dopravou se může stát další příležitostí chytit COVID-19.

Nakonec si mnozí pamatují příběhy, jak v první vlně koronaviru neměly nemocnice požadovaný počet testů a možnost absolvovat test nedostala každá, kdo se přihlásil. A nejčastějším doporučením lékařů, kteří v té době ještě neměli dostatečné informace o viru, bylo: „Zůstaňte doma.“

Dalším důvodem, proč může být množství nepřesné, stejně jako v Ruské federaci, je přehnaná reakce úřadů. Elektronické monitorování jejich polohy bylo aplikováno na pacienty, kteří byli v domácí izolaci, a aplikace požádala o zaslání selfie jako potvrzení, že se pacient nachází v blízkosti zařízení. Počet takových oznámení push někdy dosáhl 10 za den. U pacienta s horečkou způsobenou virovou intoxikací může být provádění těchto opatření obtížné. To je další důvod, proč pacienti nespěchají informovat nemocnice o svém stavu. Lidé s podezřením na COVID-19 se prostě bojí čelit nemožným požadavkům úřadů. Česká republika požádala své občany, aby používali aplikaci eRouska, která vyžaduje vždy zapnutou technologii Bluetooth a zveřejnění jejich polohy. Cílem aplikace je upozornit vlastníka zařízení na možnou schůzku s infikovaným. Aby však oznámení dorazilo, musí mít infikovaná osoba staženou aplikaci, zařízení musí být u něj v nabitém stavu, je povoleno sledování polohy a je zapnuto Bluetooth. Myšlenka je dobrá, ale její implementace vyžaduje dodržení značného počtu podmínek. Uživatel může jednoduše nezapomenout zapnout Bluetooth, když jde ven.

Pocit nejistoty se vztahuje i na ekonomickou sféru. Ekonomové se snaží řešit vznikající problémy za chodu. Ne každý stát se může pochlubit připraveným ekonomickým akčním plánem pro případ pandemie. Je třeba připomenout, že protivůdcovské země vstoupily do první vlny koronaviru ne s příkladnými ekonomickými ukazateli. Podle WHO (Světové zdravotnické organizace) to byli za posledních 24 hodin USA, Brazílie, Indie, Ruská federace, Německo, Velká Británie, Polsko, Írán. Česká republika je dlouhodobě v top 10 anti-vůdců. V současné době však podle oficiálních údajů zaujímá pouze 23. místo.

Selhání v ekonomické oblasti se promítají do pověsti orgánů a někdy negativně ovlivňují jejich kariéru. Existují také záblesky zkrášlených výkladů o metodách boje proti chudobě v sousedních zemích. Kvůli jazykové bariéře může mít populace zkreslenou představu o dobrých životních podmínkách sousedních zemí. Doporučujeme, abyste si dávali pozor na jakékoli hlasité zprávy.

Krátkodobým ekonomickým cílem jakéhokoli dnešního státu je najít takovou rovnováhu mezi omezeními (aby se zabránilo explozivnímu nárůstu počtu případů v důsledku kolapsu zdravotnických zařízení) a stimulací ekonomiky.

Dlouhodobým cílem je připravit plán a realizovat jej tak, aby se ekonomika dostala z recese a bojovala proti postvirovým důsledkům – rozrušila celá odvětví. Čím úspěšnější bude zjištění této rovnováhy, tím méně důsledků budeme muset v budoucnu bojovat. Každá z protivůdcovských zemí bojuje s důsledky jarního čerpání svým způsobem.

Česká republika

Občané České republiky jsou více závislí na souhrnných příjmech z cestovního ruchu, dopravy, restaurací a hotelnictví. Počet lidí pracujících v těchto odvětvích v posledních letech vzrostl a dosáhl 5,5 milionu. Samotný cestovní ruch představoval 8% HDP země.

Nákupní centra byla v průběhu měsíce uzavřena, v důsledku čehož poklesla poptávka po komerčních nemovitostech. Omezující opatření zasáhla některá průmyslová odvětví, zejména restaurace, kavárny a hotely, kosmetické salony, leteckou dopravu a komerční nemovitosti. Opatření spojená s druhou vlnou viru byla obyvateli Prahy vnímána poměrně ostře. Napětí mezi protestujícími a úřady však pozitivně neovlivnilo šíření viru, spíše naopak. Po celý listopad byly úřady v neustálém kontaktu s obyvatelstvem a aktivně sdílely přijatá opatření, plány a dokonce i dobu jejich setkání.

Opatření používaná zeměmi třetího světa, například Ruskem, se na Českou republiku nevztahují, klíčová míra evropského modelu je pro aktivní manipulaci příliš nízká. Naposledy poklesl během první vlny a nyní je 0,05%, další pokles je stěží smysluplný. Během své historie neměla Česká republika žádné zkušenosti s negativními sazbami a je nepravděpodobné, že by ji zopakovala z Japonska.

  Cynismus Kremlu v projevech prezidenta Chorvatska. Duplicita jako znak hanebnosti evropských politiků.

Úřady s akrobatickou přesností balancují na pokraji mírné stimulace ekonomiky vydáváním malých kompenzací a postupným zaváděním omezení. Tato taktika není zaměřena pouze na podporu obyvatel a přímé zrychlení pohybu peněžní zásoby, ale také na prevenci precedentů ze stávky, kdy zoufalí občané uspořádají shromáždění, které může vyvolat další lokální propuknutí viru přenášeného dýchacími cestami.

Vláda spoléhá na vzájemné porozumění s obyvatelstvem. Existuje riziko, že ekonomické rezervy dosáhnou hodnoty, při níž by nejracionálnějším řešením bylo dočasné zablokování. Indikátory infikovaných v listopadu předpovídají vektor událostí. V listopadu šly úřady s cílem podpořit obrat peněz v ekonomice vstříc restauracím – opustily obchod s potravinami a nápoji, aby mohly jít. Toto sladění však příliš nepomohlo restauracím a barům, jejichž vrcholná návštěvnost se zpozdila až později – v zemi byl zaveden zákaz vycházení od 9 do 6 hodin ráno.

Od začátku listopadu začal počet případů klesat – vstoupila v platnost omezující opatření. O jejich oslabení bylo rozhodnuto až nyní; 3. prosince se v České republice znovu otevřela nákupní centra a restaurace. Úřady, objektivně vzato, nemohly svoji objednávku doložit. Jejich komentář byl založen na srovnání současného scénáře s hypotetickým, extrémně nepříznivým scénářem: „Rozhodli jsme se umožnit veřejnosti nakupovat vánoční dárky již nyní. Pokud bychom to udělali blíže k Vánocům, koncentrace nakupujících v nákupním centru by překročila bezpečnou úroveň a vedla k propuknutí nemoci v zemi, “uvedli. Úřady se záměrně nebo neúmyslně rozhodly ignorovat existenci scénáře, ke kterému se Německo uchýlilo, a to ani na Štědrý den, ani bezprostředně poté (uprostřed prodeje v lednu) nebudou přeplněná místa otevřena.

Bez ohledu na to, jak nerozumné se toto rozhodnutí může zdát, ve skutečnosti nebyly vzaty v úvahu dva faktory: populace vnímala rozlišení jako kategoricky pozitivní zprávu, téměř vítězství nad virem a druhým faktorem byla psychická únava lidí z domácích kanceláří a monotónní život, příležitost konečně se uvolnit.

Nevěříme, že toto rozhodnutí úzce souvisí s naléhavou potřebou oživit ducha Vánoc nebo naivitu úřadů, interpretujeme to jako alarmující znamení, především naznačující potřebu oživení ekonomiky, navíc za každou cenu. Myšlenka obsahuje logický rozpor: návštěva kamenných obchvatů je výsledkem toho, že prudký nárůst offline prodeje je nemožný bez fyzického kontaktu lidí, což vede k šíření viru. Úřady v současné době odrazují hustotu kupujících v nákupních centrech a to, jak aktivně lidé navštěvují restaurace a náměstí. Je třeba poznamenat, že téměř okamžitě 7. prosince Babish reagoval na takovou aktivní návštěvu míst veřejného shromažďování spoluobčanů – byli varováni před novou vlnou omezení. Premiér poukázal na četná porušení a dezinterpretace uvolňujících omezení, připomněl PES, systém, který je účinnou korekcí chyb, kterých se dopustily úřady na základě zkušeností s ukvapeným odchodem země z výluky. Tento systém implikuje postupné uvolnění zákazových opatření a byl vyvinut, aby zabránil prudkému propuknutí nemoci, když bude Česká republika odstraněna ze stavu uzamčení. Video, ve kterém předseda vlády kritizuje takové impulzivní chování, zaznamenalo relativně vysoký počet zhlédnutí na kanálu strany ANO a pokračovalo ve zprávách.

Jak víte, nejvíce marginálními měsíci v každé ekonomice jsou srpen a prosinec. Zachytili jsme srpen, připravili vzdělávací instituce a školáky na akademický rok a dokonce na poslední chvíli se nám podařilo přijmout turisty-hosty, kteří si tradičně vybírají letní měsíce na cestování. Další zastávkou je prosinec. Ekonomickými hnacími silami tohoto měsíce jsou maloobchodníci. V současné době se necyklický průmysl propadá – poslední naděje na podporu ekonomiky na správné úrovni – dát příležitost otevřít cyklický průmysl, kterým je maloobchod.

Je třeba připomenout, že dalším nástrojem pro rozhýbání ekonomiky je projekt zrušení takzvaného superhrubého úplatku. Znamená to použití peněz, které byly vyčleněny pro budoucnost prostřednictvím důchodů a sociálních příspěvků. Superskupina úplatků představuje úplné náklady zaměstnavatele na jednoho zaměstnance a skládá se ze dvou částí: hrubého úplatku a samotných odpočtů. Taková reforma umožní zvýšit platy zaměstnanců bez negativních dopadů na ziskovost firmy. Na internetu již najdete kalkulačky, které dosud zohledňují nedostatek potřebných odpočtů.

  Praha - Moskva. Povědomí o realitě. Restartujte.

Některé země se již k opatřením, jako je toto, uchýlily, například Rusko, rozhodnutí zrušit penzijní fondy však bylo učiněno kvůli úvahám, které nesouvisejí s probíhajícím COVID: ne každý manažer prokáže, že má k dispozici disponibilní kapitál, a nejčastěji byl zdrojem financování důchodů daň a zisky fyzicky aktivních osob. V zájmu konsolidace architektury mladých lidí se v roce 2020 posunul věk odchodu do důchodu o 5 let. To, čeho se snaží dosáhnout přijetím zákona o zničení superhrubého úplatku, opět naznačuje, že peníze dnes jsou cennější než peníze zítra, protože inflace může pojíst veškerý příjem, který fond vydělá. Dospěli jsme k závěru, že přijetí takového zákona je primárně zaměřeno na vrhání suchého prášku do ekonomiky, což by mělo způsobit zvýšení prodeje a přímý podnět k ekonomické činnosti. Pamatujte, že více hotovosti může vést k rychlejší inflaci.

Německo

Německo v počtu infikovaných převyšuje ČR. Naši sousedé se pravděpodobně budou muset uchýlit k dočasnému uzavření. V první vlně vedla taková opatření k dobrým výsledkům. Budou uvalena omezení na počet návštěvníků obchodu – 1 návštěvník na 10 čtverečních metrů. Úřady vyzývají obyvatele, aby zůstali doma. Doporučuje se dočasně upustit od používání veřejné dopravy. Lékařské masky jsou povinným atributem, ale respirátory modelů N95 a FFP jsou uznávány jako účinnější. Divadla, kina, tělocvičny, kluby, bazény jsou uzavřeny. Restaurace a kavárny mohou prodávat výrobky, které si mohou odnést. Podnikání takovými omezeními jistě utrpí. Kompenzace lze očekávat především u osob samostatně výdělečně činných a malých společností do 50 zaměstnanců. Mohou získat 75% svého měsíčního příjmu za poslední rok jako finanční podporu. Na vyrovnání bylo přiděleno celkem 10 miliard eur.

Tato omezující opatření v kombinaci s platbami nezruinují malé podnikatele, ale pouze dočasně pozastaví činnost firem. Státní podpora umožňuje firmám zůstat na hladině a čekat na okamžik, kdy virus ustoupí. Čím více podniků se vám podaří udržet, tím rychleji proběhne hospodářské oživení.

Toto je nejpříznivější způsob řešení problému s šířením viru, ale také nejdražší. Nelze říci, jak riskantní je gesto Německa dnes. Pokud lidé budou i nadále zanedbávat bezpečnostní opatření, virus se nezastaví a rozpočet na pokrytí příštích měsíců nemusí stačit. Poslední schůzka v Německu se konala 10. října. 4. prosince ve městě Mainz (Německo) začalo hromadné testování vakcíny proti viru. Vakcína byla schválena společnostmi Biontech a Pfizer. Byl proveden průzkum populace, který ukázal, že velká část populace souhlasila s omezujícími opatřeními, která vláda přijala. Soft lockdown běží v Německu do 10. ledna.

Ruská Federace

Jedním z faktorů ovlivňujících rychlost šíření je hustota obyvatelstva, přibližně 30% denního přírůstku infikovaných lidí připadá na Moskvu.

V Rusku byl režim masky znovu zaveden na veřejných místech, lidem starším 65 let bylo doporučeno omezit návštěvy veřejných shromáždění. Studenti středních a základních škol stále navštěvují školu, studenti středních škol jsou převedeni na distanční vzdělávání. Zaváděná opatření budou platit do konce listopadu, zavedení nových omezení nebylo oznámeno. Společnosti jsou povinny do konce roku převést alespoň 30% zaměstnanců do domácí kanceláře. Slova „Nový rok je zrušen“ jsou děsivá. Vrcholný výskyt se předpokládá v polovině prosince. Drsné klima také ovlivní imunitu Rusů.

Pro některé podniky je obtížné dodržovat tato pravidla. Zástupci sektoru služeb a stravování nebudou moci přesunout své zaměstnance na vzdálené místo. Stát dodává bezplatné dezinfekční prostředky, ale, jak říkají podnikatelé, ne v dostatečném množství. Kromě stabilních fixních nákladů na energie a nájemné jsou firmy nuceny nakupovat ochranné pomůcky, ale počet návštěvníků se znatelně snížil. Některé podniky, které nejsou schopny vyrovnat se s rostoucí úrovní nákladů, jsou nuceny zavřít.

  Protiruské sankce. Zločin a trest

Podle wordstatu se žádost „jak podat bankrot“ od začátku roku zčtyřnásobila a většinou 25% žádajících bylo v Moskevské oblasti. Vysoký zájem projít bankrotem může být negativním signálem pro udržení příjmu bank z komerčních půjček. Podle banki.ru zatím počet půjček se splatností déle než 90 dní ve třetím čtvrtletí nepřekročil loňská čísla. Stabilní obraz špatného dluhu je způsoben možností restrukturalizace dluhu s prodlouženou dobou půjčky a včasnými opatřeními centrální banky. Dnes jsme svědky rekordního uvolňování měnové politiky centrální banky. Klíčová sazba k prosinci je 4,25% ve srovnání se začátkem roku na 7%. Stimulační měnová politika urychlila růst retailových a podnikových půjček. Podle vedoucí Centrální banky Ruské federace Elviry Nabiuliny stále existuje prostor pro další uvolňování měnové politiky (MCP). Důsledky tohoto vektoru měnové politiky se již projevily v plynule rostoucí spotřebitelské inflaci, která již překročila svoji pětiletou úroveň.

Další pobídkou ke snížení klíčové sazby Ruské federace byl prudký pokles přílivu zahraničního zahraničního kapitálu v důsledku zvýšené globální ekonomické nejistoty. Chuť institucionálních investorů k riziku významně poklesla a zahraniční kapitál byl přeměněn na konzervativnější aktiva. A pozornost těch, kteří rozdělují státní rozpočty, je zastavit šíření viru. Ne každá banka dnes může požadovat takovou úvěrovou politiku, FED (Federální rezervní systém) v březnu 2020 již tuto možnost vyčerpal, protože snížil klíčovou sazbu z 1% na 0,25%. Ruská vláda zvýšila platby pro nezaměstnané; na jejich podporu je přiděleno více než 0,5 miliardy USD.

Podle MMF (Mezinárodního měnového fondu) covid-19 zvětší tento rozdíl méně ve vyspělých a rozvojových zemích. Akce zaměřené na rozvoj ekonomiky směrem, který nám je dobře známý – přechod na sektor služeb bude pro některé země, zejména pro ty, které se specializují na cestovní ruch, fatální a naopak povede k výraznému ekonomickému návratu.

Účinnost omezujících opatření přijatých zeměmi by měla být potvrzena grafem počtu nových případů shora dolů po dobu nejméně dvou týdnů. Pro úplné oživení ekonomik výše uvedených zemí to může trvat značnou dobu, při pozitivním souběhu okolností budeme schopni dosáhnout před virálních ukazatelů až do konce roku 2021. Faktorem přibližujícím takový scénář realitě bude zavedení aktivní vakcíny na trh, ale tuto událost lze jen těžko předvídat. Zprávy o jeho vytváření a uvádění na trh doposud stimulují pouze spekulativní aktivitu na finančních trzích, zatímco čeští občané dosud nedostali oficiální návrh na jejich využití.

V negativním scénáři s prodlouženou recesí lze předpokládat, že státní rozpočet bude pokud možno přidělen strategicky důležitým odvětvím s možností zpětné privatizace nebo v měkčí podobě získání kontrolního podílu.

Podnikatelé v České republice a Ruské federaci by se neměli spoléhat na platby odpovídající německým platbám. Pozornost podnikatelů dnes může být přitahována trendem digitalizace jejich obchodních aktivit, otevíráním online obchodů, využíváním již známých obchodních platforem, jako je tržiště. Je však třeba předem zmínit prevalenci rizik jiné povahy v internetovém prostoru – mezinárodní kyberkriminalitě. V první vlně viru již mnoho velkých obchodů a služeb dodávky potravin čelilo problémům spojeným s nedostatečnými investicemi do spolehlivosti jejich digitálních reprezentací: stránky klesly a nebyly schopny zvládnout objem žádostí. Dalšími překážkami mohou být vysoké náklady přitahovaného klienta a rozdělení zisků s distributory.

Jedno však máme jisté – každý z nás má svůj vlastní příspěvek k boji proti šíření koronaviru. Používáním ochranných prostředků a dočasným omezením schůzek s jinými lidmi snižujeme riziko přenosu viru. Je pro nás důležité, abyste vy, čtenář a vaše rodina byli zdraví. Jedině tak lze zabránit kolapsu zdravotnických zařízení a zmírnit zátěž lékařů.

Autor: Ing. Alice Berilshild

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com